2017. március 30. csütörtök

“15 éve dolgozom marketingesként. A Corvinus Egyetem elvégzése után 9 évet töltöttem a Marsnál, ahol minden kategórián volt szerencsém dolgozni.  Ott még klasszikus brand manageri szerepkörben tevékenykedtem. Ezután egy rövid vargabetűt tettem a civil szektor irányába, itt kóstoltam bele először a digitális területbe. A Nutriciánál 3 éve dolgozom mint digital brand manager és itt is „teljesedtem ki” digital területen – elsősorban a piacon elérhető képzések illetve a digitális ügynökségi partnerünk, a Next Wave Europe segítségével a közös munka során. Digitális területen számomra a legmotiválóbb, hogy minden marketing tevékenységünk azonnal mérhető és javítható. Kedvence területeim a stratégiai alapú dashboardok kialakítása illetve az adatbázisépítés és örömmel kóstolnék bele a jövőben az e-commerce világába is.”
Kelemen-Baross-Diana

Röviden mutasd be cégeteket, milyen termékeket forgalmaztok?

A Nutricia Early Life Nutrition a Danone cégcsoport tagja. Elsősorban kisgyermekek részére forgalmazunk anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszereket, valamint egyéb kifejezetten kisgyermekeknek készített termékeket: gyerekitalokat, pépeket.

Mi a Te feladatod a marketingen belül, miért felelsz a csapaton belül?

A marketing osztályon belül a digital marketingért felelek, szoros együttműködésben a brand managerekkel. Elsősorban a saját felületekkel és a PPC kampányokkal foglalkozom, a klasszikus digital display hirdetések a brand managerekhez tartoznak.

Mennyire játszik fontos szerepet Nálatok az online a marketingen belül?

Az online több szempontból is kiemelt jelentőségű számunkra. A célcsoportunk rendkívül szűk és nagyon gyorsan változik (hiszen kb. 3 év alatt a kategóriába be- és kilépnek fogyasztók) csak az online csatornákon tudjuk költséghatékonyan elérni a fogyasztóinkat. Másrészt egy speciális élethelyzetben kommunikálunk a fogyasztókkal. Egy édesanyának nagyon rövid idő alatt kell minden információt megismernie amely a gyermeke táplálásával, fejlődésével kapcsolatos. A gyerekek hihetetlen mértékű fejlődésen esnek át ebben az időszakban, a gyermek életének első 1000 napjában, így szinte minden nap adódik egy újabb kérdés. Fontos számunkra, hogy szakértői segítséget nyújtsunk az édesanyáknak és ezt ott tudjuk leginkább megtenni, ahol ők maguk is nap mint nap a válaszok után kutatnak. Harmadik, de ugyanakkor nem elhanyagolható szempont, hogy ezek a kérdések gyakran már a kisgyermekkel otthon töltött időben felmerülnek, amikor az édesanyák praktikusan gyorsan és mobilon keresnek választ a kérdéseikre.

Az elmúlt időszakban számtalan elemzés támasztotta alá, hogy az emberek már leginkább mobil eszközökről használják az internetet, Ti mennyire tapasztaljátok ezt?

Nagyon nagymértékben ezt tapasztaljuk! Az édesanyák vélhetően az egyik legnagyobb olyan csoport, akik mobilról interneteznek: adataink szerint  kb. 80%-uk mobil eszközről (telefon vagy tablet) internetezik és egyre nagyobb az a csoport is, aki kizárólag mobilt használ erre a célra. Ez a trend évek óta növekszik, talán most 80% környékén stabilizálódik ez az arány.

Számotokra egy nagyon fontos terület a fogyasztók edukációja, mit gondolsz, az okostelefonok térhódítása segíthet Benneteket ebben?

Nem tudok egyértelműen igennel válaszolni. Az okostelefonok térhódítása nagy kihívás elé állít minket, mivel a tartalmat élvezhetővé kell tennünk mobilképernyőn is, amely összetettebb témák esetében nem mindig könnyű vagy igencsak költséges. Másrészt néha úgy érzem, főleg az edukáció területén hogy még inkább kiszolgáljuk a “gyors, egyszerű, azonnali választ akarok” trendet, a végtelenségig egyszerűsítjük az edukáló tartalmakat és néha egy adott téma komplexebb bemutatására sokkal kevesebb lehetőség és tér marad. A táplálkozás területén pedig a válaszok mindig összetettebbek. Ugyanakkor örömteli trend, hogy az okostelefonok terjedése révén sokkal több embert érhetünk el és, hogy már az idősebbek vagy a leghátrányosabb csoportok körében is erőteljesen növekszik az okostelefon használat. Így ők olyan információhoz férhetnek hozzá, amihez egyébként nehezen tudnának.

Mi a véleményed, mennyire ismerték fel a multinacionális vállalatok az online-on belül a mobil fontosságát? Mennyire fókuszálnak a mobilra?

A mobil térhódítása mindenki számára egyértelmű, ugyanakkor saját tapasztalatból mondom, hogy a nagyobb vállalatok esetében a reakcióidő lassabb lehet. Lehet, hogy hirdetünk mobilra, de mi értelme, ha az oldal maga még nem mobil? A reszponzív oldal most már egyre gyakoribb, de azt gondolom, hogy ennek a trendnek a nyerteseivé igazán csak kifejezetten mobilra fejlesztett oldalakkal válhatunk. Büszkék is vagyunk arra, hogy a Nutriklub.hu pár hónappal ezelőtti megújulásánál a mobile first gondolkodást alkalmaztuk. Ma már a cégen belül is valamennyi kolléga elsősorban mobilon nézi meg a tartalmakat, hiszen ez az a felület, amivel a fogyasztóink leggyakrabban szembesülnek. Nem elég, ha a digital kolléga vagy a marketing érti a mobil fontosságát, az egész szervezetnek át kell éreznie ennek jelentőségét. A trendeket elnézve azt gondolom ma ez még csak egy lehetőség a legtöbb cég számára, 2-3 év múlva azonban létszükséglet lesz, hogy elsősorban mobilban gondolkodjunk.

Mit gondolsz, a magyar viszonyok másak ebből a szempontból, mint a tőlünk fejlettebb országoknál?

Egyértelműen. A nagyobb magyar cégek esetében nem tapasztalom, hogy gyorsan reagálnának, holott a külföldi trendek ismertek. Ennek részben költségoldali okai lehetnek.  Vannak olyan esetek is, amikor a magyar fogyasztókra való adaptálás nélkül jelennek meg platformok, amelyek így nem tudnak teret hódítani. Egy fontos technikai különbség az, hogy míg pl. az Egyesült Királyságban az Iphone a vezető mobil, így minden fejlesztés először Iphone-on elérhető, addig Magyarországon az Android, így adott esetben hónapokat vagy akár egy évet is kell várni egy-egy újdonság átvételével. Ugyanakkor megjelent a magyar piacon egy olyan szektor is, ami nagyon nyitott a digital trendekre és azt gondolom, ez sok területen úttörő. Én a magyar kkv szektortól tanulom a legtöbbet, nagyon sok inspirációt kaptam már eddig is a kis, agilis cégektől. Szerintem tőlük a mobiltrendekre is gyors reakciót várhatunk.

Mit tanácsolnál egy a b2c szektorban dolgozó marketing stratégának, mennyire vegye komolyan a mobil térhódítását?

Azt mondanám, vegye nagyon komolyan. Bármennyire is alacsony jelenleg az ő piacán a mobil részaránya, hihetetlen mértékű növekedés várható. Ugyanakkor úgy látom, nagyobb figyelem van az appokon, pedig az igazi lehetőséget inkább a mobil internetezésben van. Nemrégiben láttam egy amerikai  kutatást, miszerint mobil internetezéssel még mindig nagyságrendekkel több időt töltenek, és ráadásul az appokban töltött idő nagyrésze amúgy is a nagyoké: Facebook stb. Az app nem fogja kiváltani a mobil oldalt, ezért a hosszú távú tervezésben a digitális ökoszisztéma minden elemét mobillá kell tenni.

Ha nem érzed úgy, hogy Marathon hírét viszed, inkább ne csináld - Interjú Vaszkun BalázzsalVaszkun Balázs, közgazdász, harcművész-oktató (Bujinkan ninjutsu 13. dan). “Kiskorom óta mágnesként vonzottak a küzdősportok és a harcművészetek. Minden érdekelt és mindent ki akartam próbálni, ami számomra elérhető volt: kick-box, karate, kobudo, savate, judo, aikido, kung fu, tai chi, ju-jitsu… míg végül a Bujinkan ninjutsu stílusánál állapodtam meg. Francia oktatóm és a japán nagymester, Hatsumi Soke útmutatásainak köszönhetően olyan komplex és kreatív harcművészeti rendszert ismertem meg, aminek azóta sem látom a határait. Elképesztő szinergiákat fedezek fel nap, mint nap a tatami és a „normál” élet között. Fontos számomra a test és a szellem egyensúlya: közgazdász diplomám mellé 2008-ban szereztem sportedzői képesítést a Semmelweis Egyetemen (azóta vezetem a Yuugen Dojo budapesti edzéseit), 2013-ban pedig doktori fokozatot kaptam a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán.”

Mutasd be kérlek a cégeteket, mivel foglalkoztok?

Az App-to-Date Design névre keresztelt vállalkozásom keretei között és az internetgazdaság eszközeivel próbálom megvalósítani a “világmegváltó” elképzeléseimet és álmaimat. Állandóan kattog az agyam valamin és gyűjteni kezdtem az ötleteket, amikkel esetleg szebbé, értékesebbé tudnám tenni ezt a világot. Ezeket sokáig emésztgetem, és ha később is tetszik, leülök a munkatársaimmal, és előbb-utóbb valamilyen internetes alkalmazást kalapálunk belőle.

Honnan jött az ötlet, hogy a Dojo Findert lefejlesszétek?

Nem kellett a szomszédba mennem érte! Elég régóta gyakorlok a tatamin ahhoz, hogy rálátásom legyen a főbb küzdősportok, harcművészeti stílusok működésére, közönségére. Tudom, hogy a legtöbb oktató számára érték, ha a klubjában sokan edzenek, sokan jönnek el a rendezvényeire, de azt is tudom, hogy az edzések mellett sokszor nem jut idő a marketingre. A másik oldalról nézve pedig, kezdőként vagy egy költözés után sem egyszerű rátalálni egy minden szempontból ideális edzőhelyre. Nekünk, oktatóknak, hasonlóak a kihívásaink: szeretjük, amit csinálunk, érezzük a jó hatásait és igyekszünk azt minél több embernek megmutatni. Sokunk próbál már kora gyermekkortól fejleszteni másokat. Rendezvényeket szervezünk, amik pénzügyileg sokszor még a null szaldót sem érik el, mert jó oktatónak lenni nem ugyanaz a szakma, mint a rendezvényszervezés, a honlaptervezés vagy a SEO. Szeretném megkönnyíteni, mind az oktatók, mind a fejlődni vágyók dolgát a jövőre nézve.

Hogyan működik az alkalmazás, mit kell róla tudni?

Lényegében egy adatbázis-struktúráról van szó, amelyik összeköti az oktatókat és a tanítványokat. Az oktatók regisztrálják a saját edzéseiket, amelyekre tanítványokat várnak. Az alkalmazás kereshetővé teszi ezeket a neten, így nem kell honlapokról, tárhelyről gondoskodnia senkinek (de természetesen lehet), sőt a regisztrált tanítványai telefonjára minden oktató ingyenes üzeneteket tud küldeni. Az alkalmazásnak van weblapos felülete (find-your-dojo.com), illetve megtalálható a mobil áruházakban is (Martial Arts Dojo Finder).

Akár itthon, akár a nemzetközi piacon van hasonló alkalmazás? Mekkora a verseny?

Igen, léteznek hasonló kezdeményezések, hiszen ez a megoldás régóta létező kihívásra reagál. A különbség talán abban rejlik, hogy én nem csak a saját stílusom vagy közvetlen környezetem számára adok valamit, hanem megnyitottam ezt a világ bármely pontján gyakorlók számára, stílustól függetlenül is.

Mi az üzleti modellje? Hogyan tehető nyereségessé egy ilyen befektetés?

Előny és hátrány egyben, hogy ezzel eddig nem kellett foglalkoznom. Mivel saját magam fedeztem a fejlesztési és egyéb költségeket, inkább onnan indultam el, hogy hogyan szeretném megkönnyíteni az enyémhez hasonló hobbit, szenvedélyt keresők életét. Amibe ez nekem került, egyelőre elsüllyedt költségnek tekintem, de persze szeretném, hogy visszajöjjön. A feladatom az lesz, hogy az ingyenes alkalmazást használók számára további, még nagyobb hozzáadott értéket jelentő – adott esetben fizetős – megoldásokat nyújtsak. Ezt manapság freemium modellnek hívják. Ha egyébként befektetőt kellett volna behoznom magam mellé, már túl lennék a fizetős extrák és a monetizáció tervezésén. Így viszont átadhatom maguknak a felhasználóknak, hogy megmondják: mit szeretnének még az ingyenes alapon kívül.

Milyen marketing eszközökkel terveztek letöltőket, felhasználókat toborozni?

Az biztos, hogy az indulás körüli néhány hét inkább a tesztelésről, ismerkedésről fog szólni. Nem a növekedés érdekel jelenleg, hanem a „piac” – azaz az oktatótársaim és az edzési lehetőséget keresők reakciói. Ezután a „validálási” szakasz után fogunk majd csak szélesebb körű kommunikációba. A célom az, hogy a jövőben mindenkihez, aki valamely harcművészet kipróbálásán gondolkozik, eljusson az üzenet: itt könnyen utat talál az útvesztőben, bárhol legyen is a világban. A marketingnek – legalábbis részben – minden bizonnyal maga az edzés népszerűsítése lesz a célja.

Mi az ideális cél? Hány aktív felhasználónál lennél elégedett?

Mindig kétszer annyival, mint amennyi éppen van. Bár viccesen mondom, komolyan gondolom: nem tudom elképzelni, hogy X felhasználó után hátradőljek. A növekedés fontos visszajelzés arra vonatkozóan, hogy a megoldásom valós igényeket elégít ki. Onnantól kezdve egyszerre fontos, hogy a meglévő felhasználókat még jobban ki tudjuk szolgálni, valamint, hogy megismertessük a harcművészetek jótékony hatását azokkal is, akik eddig nem ismerték ezt az utat. El kell jönni kipróbálni. Ha sikerül összefognunk, ezt a mondatot bárhova el tudjuk juttatni.

Mekkora fába vágja a fejszéjét az, aki applikáció fejlesztésbe fog? Melyek az esetleges buktatók?

Óriási hiány van ma Magyarországon kompetens fejlesztőkből. Klasszikus problémánk a tőkehiány, illetve, hogy a kis hazánkból nehéz világpiacra juttatni a termékeket. Itt vannak még a nyelvi korlátok, hogy nem vagyunk jók önmenedzselésben, hogy az irigykedés miatt nehezen alakul ki otthon egy támogató hazai bázis… Soroljam még?

És mennyire könnyű kitűnni a tömegből? Az applikációkkal lassan Dunát lehet rekeszteni.

Ja, bocsánat, ezt az előbb nem mondtam, csak gondoltam! Biztosan nem fognék most neki újabb FPS vagy stratégiai játékot fejleszteni, naptár- vagy feladatkezelő alkalmazást, de a szép az egészben az, hogy bármi bejöhet. Tényleg. Néha még a tőzsdénél is rejtélyesebbnek érzem a felhasználói közösségek működését és érzelmeit.

Android és iOS, vagy esetleg további platformokat is érdemes szerinted megcélozni?

Ma mindkettő fontos szerintem, de a kettő közül egyértelműen az Androidot használják többen és nem valószínű, hogy ez változni fog. A mobil platformoké a jövő, de mi pl. Windows mobilra még nem fejlesztünk – ami persze könnyen változhat a felhasználók számának növekedésével.

Annak, aki ma indítana egy ilyen fejlesztést, mit tanácsolnál? Hogyan vágjon bele?

Szerintem a legfontosabb, hogy higgyen nagyon… nagyon mélyen abban, amit csinál, amit kitalált, mert mire célba ér, rengeteg mindent fel kell áldoznia érte. Ha nem érzed úgy, hogy Marathon hírét viszed, inkább ne csináld.

Szabó Gergő digitális média és online videó szakértő. 2013 óta a Special Effects Media ügyvezetője és társalapítója. Cége a legnagyobb magyar nyelvű prémium YouTube videóhálózatának tulajdonosa (MCN – Multi-Channel Networks), amely feltörekvő YouTube videósoktól és nemzetközi médiavállalatoktól származó minőségi videótartalmakat hoz össze nézőkkel és hirdetőkkel. Több mint 11 éves nemzetközi tapasztalatát olyan prémium szórakoztatóipari cégeknél szerezte Budapesten és Londonban, mint az HBO, a The Walt Disney Company és a Sony Pictures Entertainment.

szabo-gergely-thinkmobileRöviden mutasd be cégeteket, mivel foglalkoztok?

Egy video network vagyunk a YouTube platformon. Ez azt jelenti, hogy nagy számú tartalom tulajdonossal és tartalom előállítóval – effektíve YouTube csatornákkal –  dolgozunk együtt, akikkel aktívan dolgozunk a nézettségük építésén, illetve szervezünk hozzájuk hirdetői megjelenéseket. A hirdetői bevételeket megosztjuk a csatorna partnerekkel, és ez az alapmodellünk dióhéjban.

Hogyan működik egy MCN, mit kell róla tudni?

Az Multi Channel Network maga egy különleges partneri viszony a Google-el, a YouTube tulajdonosával. Prémium YouTube eszközökhöz való hozzáférést jelent, illetve direkt kapcsolatot és support-ot a Google-el. Ez önmagában azért még nem áll össze egy működő üzleti modellé, különösen nem minden piacon feltétel nélkül, ezt meg kell tölteni tartalommal amit sokféleképpen lehet végezni. A mi megközelítésünk az, hogy arra koncentrálunk, hogy hirdetőbarát tartalmakat közzétevő YouTube csatornákat építsünk és nekik a tőlünk telhető legtöbb támogatást megadjuk, legyen az YouTube csatorna optimalizáció, a tartalom és a szerzői jogok védelme, produkciós támogatás vagy szponzorok szervezése. Nagyon sokat tudunk arról, hogy mitől működik jól egy csatorna és egy videó YouTube-on, egy hosszú sor optimalizációs technika van amit érdemes bevetni a jobb nézettség érdekében. Mindennek van egyébként egy tananyaga és vizsgarendszere is a Google-nél, amit Youtube Certified-nak hívnak, minden munkatársunk rendelkezik ezzel a minősítéssel, így a cég is YouTube Certified.

Milyen csatornák vannak a portfóliótokban?

Mivel a szervező elv csupán annyi, hogy hirdetőbarát legyen a tartalom, ennek megfelelően elég széles spektrumot fednek le a csatornáink, vannak hagyományos média háttérrel rendelkező partnereink akiknek segítünk YouTube jelenlétet építeni, mint hírportálok, TV csatornák, sport szervezetek vagy zene, illetve a forgalom szempontjából a nagyobb részt kitevő csatornáink a klasszikus YouTube videósok, vloggerek, srácok, lányok, akik közül a legnagyobbakat nyugodtan lehet YouTube sztároknak hívni, hiszen olyan elérést produkálnek egy-egy YouTube csatornával mint ami a kábeltévéknek van. Persze köztük is nagyon sokfajta csatorna van, vannak paródiákkal, vlogolással, gaming-el, főzéssel, divattal, szépségtippekkel foglalkozó csatornáink, tényleg nagyon széles a spektrum.

Melyekre vagytok a legbüszkébbek?

Nem szívesen emelek ki senkit, mert mindenkire nagyon büszkék vagyunk akikkel együtt dolgozunk és ezt nagyon komolyan mondom. Hogy jól hangzó számokat mondhassak, azért mindenképp ki kell emelnem a Dancsó Péter által gyártott Videómánia csatornát, ami az együttműködésünk alatt növekedett 60 ezer feliratkozóról mára a legnagyobb magyar nyelvű YouTube csatornává több mint 500 ezer feliratkozóval. De hasonlóan erős sztori Unfield-é, akinek 3 ezer feliratkozója volt amikor elkezdünk együt dolgozni, mára pedig átlépte a 300 ezret. Amit még megemlítenék külön az a Placc, ami egy olyan csatorna amit teljes mértékben mi koncepcionáltunk és tartalom menedzselünk, ismert YouTube videósok részvételével és a Centrál Médiacsoport megbízásából. Tehát ma már indulnak csatornák és építünk nézettséget konkrét média vagy hirdető igényekre is, ami egy következő lépcsőfok a hazai YouTube tartalomgyártás evolúciójában. Azt várjuk, hogy egyre több ilyen, a kezdetektől fogva tudatod, profi médiavállalkozásképp épített csatorna fog megjeleni.

Mekkora teljes elérés, amit az ügyfeleknek biztosítani tudtok?

Havi szinten több mint 50 millió videómegtekintés keletkezik a hozzánk tartozó csatornákon. Azt gondolom, hogy ez egy elképesztő szám. A feliratkozók száma ezeken a csatornákon pedig közelíti az 5 milliót – ez azonban nem egyedi látogató szám, hanem átfedésekkel.

Mit tapasztaltok mostanában a Youtube piacán, melyek az aktuális trendek?

Azt gondoljuk, hogy egyre szofisztikáltabb, kimunkált tartalom stratégiával és koncepcióval induló csatornák fognak megjeleni, ahogy korábban említettem akár eleve hirdetők által támogatva.
Azt gondoljuk, hogy a hirdetői oldal is egyre aktívabb lesz, mi már több mint másfél éve értékesítünk sikeresen tartalomba integrált hirdetői megjelenéseket, szponzorációkat, termékelhelyezéseket és azt várjuk, hogy a hirdetésszervezés része a közegnek is egyre profibbá válik, mind megrendelői, mind média oldalról. Ebben az irányban természetesen teszünk is lépéseket, most indítottuk el például Magyarországon a GOsnap-et, ami egy online platform ahol a közösségi média sztárjai és a márkák kapsolódhatnak. Az egyik oldalról összegyűjtjük a platformon a nagy követőbázissal rendelkező YouTube, Instagram és Twitter véleményvezéreket, a másik oldalon pedig megjelenlet egy brand és meg tud adni egy brief-et. Amelyik véleményvezér ezt beilleszthetőnek találja a tartalomstratégiájába, az végrehajtja a briefben leírtakat, posztol az adott márkáról vagy termékről és a rendszeren keresztük megkapja a díjazását. A platform a http://gosnap.co/hu/ címen érhető el. Egy megfigyelhető trend még, hogy lassan, de idősödik a YouTube nézőközönsége. A legtöbb csatornán nem tinik, hanem a 18-24-es és a 25-34-es korosztályok adják ki a nézettség túlnyomó részét. Illetve nagyon erős és gyors trend a mobil eszközökről érkező megtekintések számának dinamikus növekedése.

Hogy tolódik mindez a mobil irányába? Több videót nézünk ma már mobilról?

Vannak csatornák ahol igen. Jelenleg a YouTube-os nézettség körülbelül 50%-a érkezik mobil eszközökről, Magyarországon is. Ez egy nagyon gyorsan mozgó trend, két éve ugyanez a szám még csak 30% volt. És ez az átlag, vannak olyan csatornáink, ahol a mobilos nézettség aránya 60-70%. Ez tipikusan a fiatalabb nézőközönséget megszólító csatornákra jellemző, a fiatalokra hatványozottan igaz, hogy méginkább mobilon fogyasztanak tartalmat. Minderre természetesen a YouTube mint platform is reagál, készülnek és bevezetés alatt vannak megoldások amik a hatékonyabb mobilos monetizációt, illetve a hatékonyabb mobilis forgalom terelést segítik elő.

Mit javasolsz annak a vállalkozónak, aki szívesen kihasználná a Youtube-ban rejlő lehetőségeket, de fogalma sincs hogyan fogjon hozzá?

Azt, hogy keressen meg minket és segítünk :) Komolyan, alapvetően a tudásbázis amivel dolgozunk egy jelentős része publikus információ, meg lehet tanulni az internetről, de nem feltétlenül van értelme mindenkinek ennyire mélyen a specialistájává válni egy területnek. A YouTube pedig egy nagyon speciális terület, azzal, hogy tud valaki mondjuk videót forgatni és vágni, még nem tudja, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, amik eldöntik, hogy az online videofogyasztáshoz szokott közeg élvezni fogja a tartalmait vagy sem. Ebben nagyon sokat tudunk segíteni, illetve olyan YouTube eszközökkel és dolgozunk amiket normál YouTube felhasználók számára nem elérhetőek, gondolok itt elsősorban a tartalom és szerzői jogvédelmet biztosító technikai eszközökre.

Hogyan lehet egy Youtube tartalom és csatorna iránt felkelteni a felhasználók érdeklődését? Melyek a bevett módszerek? Hogyan generálható a forgalom?

Nagy általánosságban azt gondoljuk, hogy ha egy csatornát egy jól meghatározott koncepció és tartalom stratégia mentén építenek és rendszeresen publikálnak oda tartalmat, akkor meg fogja találni a közönségét és működni fog. Lehet, hogy egy lassú folyamat lesz és az első néhány száz vagy néhány ezer feliratkozó összeszedése kifejezetten nehéz lesz, de működni fog. És ezen felül ahogy mondtam, egy hosszú sora áll rendelkezésre olyan technikáknak amik ezt a folyamatot javítják, gyorsítják, ezeket nevezhetjük gyüjtőnéven YouTube optimalizációnak.

Mekkora szerepe van mindebben az analitikának? Mennyire ismerhetőek ki a felhasználók? Mennyire lehet mérni a tevékenységüket?

Az analitika természetesen nagyon fontos. Kevésbé induló csatornáknál, de olyan csatornáknál ahol már van egy szignifikáns nézői bázis érdemes folyamatosan monitorozni az analitikát és megpróbálni felfedezni mintákat. Ha például felfigyelünk egy-egy hirtelen esésre a nézettségben, akkor érdemes utána kutatni, hogy mi lehet az amit a nézőink az adott esetben a tartalom otthagyásával “díjaztak” és ezeket meg kell próbálni kijavítani. Révén Google-ről és YouTube-ról szó, elképesztően részletes analitika áll rendelkezésre, teljes a mérhetőség, ami a hiretők szempontjából sem elhanyagolható.

Milyen jövőt jósolsz a Youtube-nak? Tényleg a jövőben mindenki Youtube-ot fog nézni TV helyett?

Mi arra építünk egy üzleti modellt, hogy a YouTube további dinamikus növekedés előtt áll itthon mind tartalom, mind hirdetői szempontból, ezért hivatalból is nagyon sikeres jövőt jósolok a YouTube-nak. De a viccet félretéve, a YouTube a legnagyobb videós platform a világon, ahol most is elképesztő számok vannak és úgy gondolom, hogy nagyon jól reagál a platform a trendekre és tovább fog erősödni. Vélhetően sokkal nagyobb lesz a verseny mint korábban az online videós piacból egy részt birtokolni kívánó platformok között, gondoljunk itt akár a Facebook agresszív videós stratégiájára, Snapchat-ra, Instagramra, és még sorolhatnám. De az is látszik, hogy ezeknek mindnek kialakulnak a saját egyedien jellemző videós trendjei. Abban azt gondolom a szakemberek egyetértenek, hogy az online videó maga további elképesztő bővülés előtt áll, a video tartalmat már most is elsősorban online fogyasztó fiatal rétegek arányának növekedésével a médiafogyasztó sokaságon belül.
Önálló platformként folytatja működését a Google-hez 18 hónappal ezelőtt csatlakozott Firebase, amely szolgáltatásai révén (valós idejű adatbázis menedzsment, felhasználó azonosítási rendszer, hoszting, stb.) egységes applikáció fejlesztési környezetet nyújt több, mint 450 000 fejlesztő számára – adta hírül a Google. google-firebase-logo-thinkmobileA rendszer így támogatja a fejlesztőket a jövőben, legyen szó Android, IOS, vagy mobil webes felületekről. A bejelentéssel egy időben számos új eszközzel bővítették a Firebase-t, mely magában foglalja az egyik legnagyobb dobást is, a Firebase Analytics-et. Lássuk a legfontosabb újdonságokat:

Firebase Analytics

Ahogy a bevezetőben is említettük, a Firebase saját analitikai rendszert kapott, amely ingyenes és teljeskörű mérési lehetőséget biztosít a rendszeren keresztül fejleszett alkalmazások számára. Amit eddig megszoktunk a Google Analytics rendszertől, most elérhetővé válik dedikáltan az applikációk számára is, így azok felhasználóit a legrészletesebb mélységekig fogjuk tudni elemezni, viselkedésüket, szokásaikat monitorozni.

Firebase Cloud Messaging

A bejelentett push üzenet küldő rendszer (FCM) szintén ingyenesen elérhető a fejlesztők számára és korlátlan üzenetküldési lehetőséget biztosít. Igyekeztek maximálisan optimálissá tenni működését mind Android, mind iOS, illetve webes felületek esetén, így kiemelten figyeltek annak megbízhatóságára és erőforrás igényére. A rendszer már most közel 170 milliárd üzenetet küld naponta közel kétmilliárd eszközre.

Firebase Storage

A megbízható alkalmazás futtatás elengedhetetlen eszköze a megbízható és gyors háttér, amely futtatja azt. A Firebase Storage erre hivatott, legyen szó videókról, képekről vagy nagyméretű fájlokról. Mindezt a Google Cloud háttérrendszere fűti, így teljesítménye várhatóan -és az ígéretek szerint- minden lehetséges elvárást képes lesz kielégíteni.

Firebase Remote Config

Az egyik legizgalmasabb funkció arra hivatott, hogy alkamazásunkat gyorsan és egyszerűen tudjuk testre szabni, frissíteni, funkcióit bővíteni, vagy csökkenteni. A Firebase Analytics rendszerével együtt használva külön felhasználó csoportoknak szóló alkalmazás verziókat tudunk készíteni, így gyakorlatilag perszónánként külön verzióval tudjuk magunkhoz kötni usereinket.

Test Lab és Crash Reporting

Talán a legrosszabb dolog, ami egy alkalmazással történhet, ha összeomlik, vagy nem megfelelően működik. A Test Lab-el elkerülhetjük mindezt, hiszen egy olyan teszt környezetet biztosít a fejlesztők számára, ami alkalmas az alkalmazás publikálás előtti, széles körű tesztelésére. Ha azonban az applikáció éles üzemmódban mégis összeomlana, vagy nem megfelelően működne, akkor sincs nagy gond, hiszen az új Crash Reporting rendszer segít az okok feltárásában és a hibák kijavításában. Ráadásul az eszközt szintén összekötötték a Firebase Analytics-el, így a hibát tapasztaló felhasználókat személyre szabottan tudjuk tájékoztatni az eseményről, legyen szó a mobil eszközük típusáról, földrajzi elhelyezhedésükről vagy bármilyen más szegmensről.

Hirdetések – AdMob

Ahhoz, hogy alkalmazásunk jó üzlet is legyen számunkra, szükségünk van bevételekre, akár hirdetésekből. Ezt támogatandó a Firebase rendszerbe integrálták az AdMob hirdetési platformot (is), amely már most közel 1 millió alkalmazásnak termel reklámbevételt. Az eszköz -az integrálásnak köszönhetően- könnyen elérhető és paraméterezhető az applikáció fejlesztők és tulajdonosok számára.

Teljesen új felület

google-firebase-kezelofelulet-thinkmobileA bejelentéssel együtt a Firebase rendszer teljesen új online helyet kapott (firebase.google.com), ahol ráadásul egy friss és könnyen kezelhető felület várja a fejlesztőket. A Google ígérete szerint nagyon könnyen érthető és kezelhető eszköz vár itt mindenkit, meggyorsítva ezzel a folyamatokat.

Felhasználók toborzása és megtartása

Mint tudjuk, mit sem ér egy alkalmazás, ha nincsenek felhasználói. Ebben, azaz a felhasználók toborzásában és későbbi megtartásában segítenek az alábbi, most bejelentett, fontosabb eszközök:

Firebase Notifications: egy új UI eszköz, amely fejlesztési igény nélkül segít üzenet küldésben, ezzel felhasználóinkat újra tudjuk aktivizálni, marketing kampányokat indíthatunk, akár külön perszóna csoportoknak (itt megint csak fontos szerepet kap a Firebase Analytics természetesen).

Firebase Invites: az eszköz segítségével a Google ígérete szerint könnyen tehetjük meglévő felhasználóinkat hírvivőinkké, hiszen a könnyen használható megosztási funkciókkal tovább bővíthető alkalmazásunk aktív usereinek tábora.

Firebase App Indexing: az App Indexing szintén integrálásra került a rendszerbe, így a Google keresőjéből érkező érdeklődők egy gombnyomásra telepíthetik a találatként megjelenő alkalmazást, vagy megnyithatják azt, ha már fut készülékükön.

AdWords: csodálkoztunk volna, ha nem, de természetesen az AdWords is beépítésre került a Firebase platormba, amelyet a Firbase Analytics-el együtt történő használat esetén hasonlóképpen optimalizálhatunk, mint tettük ezt eddig a “hagyományos” kampányaink esetén.

A fentieken túl a Google azt is bejelentette, hogy meglévő háttértermékeit, így a Firebase Realtime Database-t, a Firebase Hosting-ot, és a Firebase Authentication-t is tovább fejleszti, hogy azok is a lehető leginnovatívabb és legmegbízhatóbb módon szolgálják ki a rendszerben fejlesztett alkalmazásokat.

Forrás: firebase.googleblog.com

A hazai sikeres informatikai vállalkozásokat bemutató rovatunkban szeretnénk megismertetni veletek a külföldi piacon is egyre nagyobb sikereket elérő Jacsomedia Creative Visual Solutions-t akik tipikus garázscégként indultak, de kitartó munkával bebizonyították, hogy „a lehetetlen nem létezik”. A cég névadó és társalapító tagjával, a terméktervezésért felelős és UI/UX lead-ként tevékenykedő Jacsó Péter Tivadarral beszélgettünk.

Kik vagytok és mivel foglalkoztok?

A Jacsomedia Creative Visual Solutions (JM) fő tevékenysége a webfejlesztés. Weboldalakat tervezünk és programozunk a kisebb brand oldalaktól a komolyabb back-end munkát igénylő, összetett adatbázisokkal operáló webes alkalmazásokig. Emellett fontos területként jelenik meg nálunk a mobilalkalmazás-fejlesztés és a mindkét frontot meghatározó UI/UX design. Korábban multimédia-fejlesztő cégként indultunk és szinte minden digitális témában igyekeztünk kiszolgálni az ügyfeleinket, ez azonban mára egyértelműen a webprogramozás felé tolódott el, és a jövőben is ezt a vonalat fogjuk tovább erősíteni.

Mióta vagytok a piacon, milyen jellegű fejlesztések landolnak nálatok?

szabo-lehel-jacso-peter-tivadar-jacsomedia-thinkmobileIdén ősszel ünnepeljük a cégalapítás 10. évfordulóját. 2006-ban hoztuk létre a céget üzlettársammal, Szabó Lehellel. Korábban is együtt dolgoztunk egy hasonló profilú KKV-nál, de elhatároztuk, hogy megpróbáljuk a magunk útját járni. Az indulás már az első pillanattól kezdve szerencsés volt, mert Lehel kiterjedt ügyfélkört hozott magával, az én feladatom pedig a szükséges termékek előállítása volt, így mindenki azt csinálta, amihez értett, megbízva a másik szakmai hozzáértésében. Ha nem is garázsban, de az egykori albérletem nappalijában kezdtünk el dolgozni. Főképpen multimédia fejlesztéssel, Flash alapú weboldalak és kiállítási játékok fejlesztésével foglalkoztunk. Főképp a gyógyszeripar volt a célközönségünk, de dolgoztunk bankoknak, biztosító társaságoknak és ügynökségeknek is.

Ahogy gyarapodott a megbízásaink száma, úgy igyekeztünk növelni az erőforrásainkat. 2008-felé bejött új területként a dinamikus portál rendszerek fejlesztése, leginkább Joomla alapon és a papír alapú tervezés is.

A következő fontos mérföldkő az életünkben 2011 volt, amikor elkezdtünk iOS fejlesztéssel foglalkozni és meglovagoltuk azt a hullámot, hogy akkoriban az egészségüggyel foglalkozó cégek mindenhol iPad-eket és iPhone-okat vásároltak a dolgozóiknak, így rengeteg lehetőség nyílt főképp B2B alkalmazások fejlesztésére.

2013 óta az egyik világszinten is meghatározó gyógyszeripari multinacionális cég tanúsított beszállítója vagyunk, és lényegében ez hozta meg a lehetőséget a számunkra a külföldi piacok felé való terjeszkedésre. Innentől igazán felpörögtek az események. 2015-ben 21 külföldi országnak fejlesztettünk főképpen webes megoldásokat. Jelenleg 14 fejlesztővel, 3 grafikussal és 4 projektvezetővel dolgozunk és az árbevételünk csaknem 80%-át a külföldi projektek hozzák, amire nagyon büszkék vagyunk.

Főképpen weboldalakat és webes alkalmazásokat készítünk. A sláger idén is a reszponzív web. Ebben nem is várok nagy változást az elkövetkező pár évben. Szerencsére bőven akad olyan oldal, aminek az életében eljött a modernizálás ideje és újakat is kell készíteni. Egy másik fontos terület számunkra a natív alkalmazás-fejlesztés. Itt főképpen iOS alkalmazásokat készítünk, amelyek túlnyomó többsége nem jelenik meg a hagyományos terjesztési csatornákon (App Store) mert a tartalmuk kifejezetten kis létszámú szakmai közönségnek készül. Egy harmadik terület a CLM (Closed Loop Marketing) fejlesztés, amikor natív iOS alkalmazási keretrendszerben lényegében HTML5 alapú tartalmakat fejlesztünk, amik kívülről nagyon hasonlítanak a hagyományos alkalmazásokra, de a fejlesztésük jóval költséghatékonyabb.

Mit tapasztaltok mostanában, a mobil applikációk piacán melyek az aktuális trendek?

Korábban voltak saját alkalmazás ötleteink és többen meg is kerestek minek ilyen-olyan „fantasztikus és világmegváltó” ötletekkel, de az első pofonok után a magam részéről nagyon szkeptikussá váltam. Az app-lufi rég kipukkadt. Véleményem szerint ma Magyarországon csak nagyon kevesek tudnak rentábilis terméket alkotni a mobilalkalmazás piacon. Ez egyszerűen azért van, mert pici piac vagyunk, ráadásul a magyar felhasználó sértésnek veszi, ha ki kell fizetnie akár 1 eurót is egy amúgy remek alkalmazásért. Ahhoz pedig, hogy egy alkalmazás külföldön sikeres legyen, komoly befektetőket kell találni, akik támogatni tudnak egy megfelelően széleskörű marketing kampányt, máskülönben az alkalmazás megy is az alkalmazásboltok mély és sötét bugyraiba.

Ma ezért már kizárólag megrendelésre fejlesztünk alkalmazásokat. Itt azonban komoly lehetőséget látok a med-appok, másszóval az orvosi diagnosztikában felhasználható mobil alkalmazások területén. A saját tapasztalatunkból tudom, hogy az orvosi cégek erőteljesen kutatják az okos telefonokban és a viselhető eszközökben rejlő lehetőségeket. Emellett az eszközök által összegyűjtött big data elemzése a kulcs a felhasználók megismeréséhez.

Milyen platformokra fejlesztetek mostanában? Mennyire mostoha sors jut a Windows mobilok operációs rendszerének?

A mobilos platformok közül leginkább iOS-re fejlesztünk, mert ez terjedt el leginkább a high-end-et preferáló cégeknél. Ezek többnyire interaktív játékos prezentációk, melyeket főképpen az orvoslátogatók, patikalátogatók használnak, de ide tartoznak a korábban említett CLM rendszerek is. Mi egy dán keretrendszert használunk leginkább, mert az egyik ügyfelünk ezt használja központilag, de fejlesztettünk már más hasonló HTML5 alapú keretrendszerekre is. Ezek az alkalmazások iPad eszközökön futnak, és bár nem tudják kihasználni az összes natív tulajdonságot, mégis előnyük a könnyű fejlesztés és karbantartás, valamint a költséghatékonyság.

Windows? Sajnos erről nem tudok nyilatkozni, mivel minket eddig még sosem kerestek meg Windows platformra történő mobil fejlesztéssel… Talán ez el is mond mindent.

Mennyire komolyak az egyes applikációs áruházak elvárásai? Könnyen átmennek a fejlesztések?

Saját tapasztalatomat leginkább az Apple App Store-al kapcsolatban tudom kifejteni. Ma már viszonylag könnyen átmennek az alkalmazások, ha az ember betartja az alapszabályokat, de ezeket az embernek a saját bőrén kell megtapasztalnia. Volt idő, amikor rengeteget bajlódtunk az alkalmazások publikálásával. Sokszor azt láttuk, hogy a fejlesztés kisebb munka, mint a publikálás.

Egy tipikus eset, amivel többször is szembe találkoztunk az App Store-ban, hogy az ügyfél olyan tartalmat akar elhelyezni az alkalmazásban, ami esetleg az adott ország reklámjogi törvényei alapján nem kerülhet az átlag fogyasztóhoz, azt csak szakember használhatja. Ilyenkor az alkalmazást vagy annak egy részét jelszóval kell levédeni. Ha egy ilyen alkalmazást akarunk publikálni az App Store-ban, akkor azt azonnal visszadobják. Miért? Mert azonnal azt feltételezik, hogy a rejtett tartalomért valamilyen más vonalon fizet a felhasználó és ebből az Apple nem részesedik. Ilyenkor jön a hosszas levelezgetés és a jogi csűrés-csavarás, ami gyakran tovább tart, mint maga a fejlesztés. Ez elég kellemetlen és nehezen magyarázható az ügyfélnek, aki gyakran nem rendelkezik saját alkalmazásbolti hozzáféréssel.

A másik eset, amikor egy másik fejlesztőcsapattal kell együtt dolgozni. Itt is sok gond adódik, amikor például mi lefejlesztünk egy alkalmazást, de nem mi és nem a saját alkalmazásboltunkba publikáljuk. Erre elvileg van egy egyszerű megoldás, mégis legutóbb egy ilyen projektnél 3 hónap kellett, hogy megértsék, hogyan tudunk összedolgozni.

A Google Play bolttal kapcsolatban még nem volt komolyabb problémánk. Ott simábban mennek a dolgok, ami az előnye és a hátránya is egyben. Sokkal több az ellenőrizetlen, silány, vagy potenciálisan kártevő alkalmazás. Cserében nem kérdeznek sokat.

Mit javasolsz annak a vállalkozónak, akinek van egy jó alkalmazás ötlete, de fogalma sincs hogyan fogjon hozzá?

szabo-lehel-jacso-peter-tivadar-jacsomedia-thinkmobile-2Felejtse el. Már megcsinálták. Na nem, ez csak vicc volt! Azért talán még vannak csodák… Ha bízik az ötletében, akkor én a következő módszert ajánlom:

Először is tájékozódjon. Nekem az a tapasztalatom, hogy nincs új a nap alatt. Csak az App Store-ban és a Google Play-ben együttesen több mint 3 millió alkalmazás van. Mielőtt bárkihez is fordulna, keressen rá az ötletére. Ha már létezik hasonló, akkor meg kell vizsgálni, mivel tudna az ő ötlete többet a versenytársakénál, hogy ez a tartalmi többlet elegendő felhasználót generál-e majd, és hogy ezt az alkalmazást hányan hogyan és mire használnák.

Esetleg nincs ilyen alkalmazás sehol? Na, ekkor jöhet a második lépés, a közvélemény-kutatás a bizalmasok körében. Mivel senki nem szeretné, ha ellopnák élete nagy ötletét, ezért ossza meg olyanokkal, akikben megbízik. Kérje ki a véleményüket. Értik a koncepciót? Használnának egy ilyen alkalmazást? Ha itt is zöld a lámpa, érdemes készíteni egy Mórickarajzot a működési logikáról, profibbak készíthetnek egy kattintható PowerPoint drótvázat is. Szükséges egy brief, amiben megfogalmazza az ember a kívánalmait az alkalmazással kapcsolatban. Ekkor érdemes először kapcsolatba lépni egy tech céggel. Itt a szakemberek felmérik az ötlet megvalósításához szükséges erőforrásigényt és itt tud jönni az első nagy meglepetés.

Többször találkoztam olyan ügyféllel, aki úgy jött el hozzánk, hogy van egy nagyszerű alkalmazás ötlete. Miután feltettünk neki pár teljesen egyszerű kérdést – milyen platformokra szeretné, hogyan akarja eljuttatni a célcsoportjához, mekkora összeget szán a marketingre, mivel tud többet az ötlete a versenytársainál – gyakorlatilag megsemmisültek, mert csak az alkalmazásra koncentráltak és nem arra a feladatra, amit az alkalmazás meg kell, hogy valósítson.

A másik eset, amikor meghallják, hogy egy ilyen alkalmazás 2-3 platformos natív előállítása milyen erőforrásokat vesz igénybe és akkor még az égvilágon semmi nem garantálja, hogy bárki is tudomást szerez róla. Persze ma már vannak cross-platform rendszerek, de én nem igazán hiszek az ilyen megoldásokban.

Egy viszonylag költséghatékony módszer tud lenni egy prototípus (pl.: HTML5) elkészítése, amit le lehet teszteltetni pl.: crowd test segítségével. Így kiderülhet, hogy az ötlet egyáltalán megéri-e a befektetett erőforrásokat. Ez jóval költségkímélőbb, mint lefejleszteni egy működő végterméket, és a főbb funkciók használatát élesben lehet vele tesztelni, ami nagyon tanulságos lehet a továbblépés előtt.

És a legfontosabb: Nem kell mindenhez app! Az alkalmazások remek eszközök tudnak lenni, de csak akkor, ha tényleg hasznosak és olyan szükségletet elégítenek ki amit nélkülük jóval bonyolultabb megvalósítani.

Hogyan lehet egy alkalmazás iránt felkelteni a felhasználók érdeklődését? Melyek a bevett módszerek?

Mivel nem vagyok marketing guru, így csak a saját példámat tudom elmondani. Én kétféleképpen szoktam rátalálni egy alkalmazásra. Az első és legtriviálisabb az ajánlás. Leginkább a barátaim és a közösségi oldalak által ajánlott alkalmazásokat szoktam kipróbálni.

Ezen kívül – a szakma iránt érdeklődőként – főként a külföldi sajtó ezzel foglalkozó szaklapjainak (Mac Format, Apps!) digitális lapjait böngészve szoktam kipróbálni egy-egy olyan appot, aminek megtetszik a bemutató cikke. Véleményem szerint nagyon fontos, hogy a célcsoport által olvasott médiumokban (újság, blog, közösségi média) jelenjen meg bemutató PR cikk, videó illusztráció stb., mivel az alkalmazásboltok ikonjait lapozgatva voltaképpen mindenki csak a mérges madarakat tölti le, mert arról már hallott. Meg kell mutatni az alkalmazás előnyeit, meg kell értetni a felhasználóval, hogy miért jó neki, ha megvásárolja az adott alkalmazást. Ebből is látszik, hogy rengeteg anyagi erőforrást kell áldozni a reklámra.

És fenntartani?

Előbb-utóbb minden vihar lecseng. Ma már nem nagyon dobálózunk madarakkal. A felhasználók egyre igényesebbek lesznek. Megválogatják, mit töltenek le. Viszont mindenkinek megvan az az 5-6 alkalmazása, amit rendszeresen használ. Mik azok? Nekem: Facebook, Pinterest, Twitter, Calendar, Messages, Evernote, Behance, fotós, zenei és sport alkalmazások. Ezek egy része a megújuló tartalomra, másik része a közösségekre épít. Megint mások olyan ismétlődő tevékenységekre, amit az ember gyakran űz. Véleményem szerint nagyon fontos a friss és minőségi tartalom. Emellett a folyamatos fejlesztés. Ahhoz, hogy megtarthassuk a nehezen megszerzett közönségünket, alázattal ki kell szolgálni minden igényüket. Monitoroznunk kell a viselkedésüket, és folyamatos visszajelzéseket szerezve úgy kell apró és finom fejlesztésekkel (UI, UX, funkciók) segítenünk a felhasználók mindennapjait, hogy a versenytársak előtt lehessünk egy lépéssel. Ez nehéz és költséges dolog, de egy app élete nem szűnhet meg a publikálással. Igazából ott kezdődik az igazi munka.

Mekkora szerepe van ebben az analitikának? Mennyire ismerhetők ki a felhasználók?

Az analitikának komoly szerepe van. Nyomon követhetjük a felhasználás módját, gyakoriságát, akár a képernyő interaktív elemeinek felhasználási arányát is. Persze ahhoz, hogy ezeket az adatokat fel is tudjuk használni, szükséges lehet big data szakértő és a további fejlesztésekhez UI/UX specialista is.

Persze néha nagyon tanulságos lehet az is, ha odaadjuk az adott alkalmazást néhány barátunknak és csendben megfigyeljük, hogyan használják azt. Ez nem kerül semmibe, és nagyon sok felismerést megtehetünk így. A legjobb ha különböző korú, nemű és iskolázottságú embert vizsgálunk.

Milyen jövőt jósolsz a mobil applikációknak? Inkább a mobil applikációké vagy a mobilbarát weboldalaké a jövő?

A jövőt nehéz megjósolni. Gyerekkoromban apám azt mondta, 2000-ben eljön az atomkor és repülő autókkal fogunk közlekedni. Repülő autóm nem lett, viszont lett egy olyan eszközöm, amit gyerekkoromban mindig is szerettem volna. Egy eszköz, amivel szinte mindent meg lehet csinálni. Az okostelefonom. A mobil applikációs piac rendesen telítve van mára. Itt a fő csapás számunkra a már említett orvosi és egyéb speciális területekre fejlesztett üzleti alkalmazásokban keresendő, valamint a viselhető eszközökre történő fejlesztés is komoly szerephez jut. Apaként pedig nekem pedig külön értékelem a kisgyermekek számára fejlesztett játékos oktatási alkalmazásokat. Elképesztő, hogy a gyerekek milyen hamar megtanulják az okos eszközök használatát, és olvasási képesség hiányában is megértik a működést. Ráadásul könnyedén ráveszik a szüleiket egy-egy fizetős kiegészítő tartalom megvásárlására.

App vagy Mobilweb? Ez számomra sosem „vagy”, hanem „és” kapcsolat volt, és ma is az. Vannak dolgok, amikor jól jön egy offline alkalmazás, de a mobilbarát weboldal alapszolgáltatás kell, hogy legyen. A mobil appok a készülékek szenzorait használva érzékenyebben tudnak reagálni, és jobban oldhatnak meg speciális feladatokat. De ettől függetlenül az egész Internetet mobilbaráttá kell tennünk. Ezen kívül itt kopogtatnak már a felhasználók ajtajain a virtuális valóság és a 3D nyomtatás is, amelyek, ha elérik a kellemesebb árszínvonalt, átrendezhetik az egész piacot (és fogják is).

A Jacsomedia Creative Visual Solutions közeli jövőjét egyértelműen a mobilbarát weboldalak fejlesztésében látom. Azon belül is az ergonomikus, könnyen használható megoldásokban. Bízom benne, hogy sok külföldi és hazai sikeres projektben segíthetjük majd a jövőben is ügyfeleink munkáját.

Köszönjük a lehetőséget, hogy bemutatkozhattunk a blogotokon! Bővebb információért látogassatok el a www.jacsomedia.hu oldalra!

Perger Péter a középfokú programozói végzettség megszerzése után a Budapesti Közgazdasági Egyetemen folytatta tanulmányait. 1999 tavaszán üzlettársával elindítja a NetPincér.hu ételrendelési portált, ahol egészen a cég 2014-es eladásáig cégvezetőként dolgozott. Önmagát informatikus közgazdászként és az e-kereskedelem evangelistájaként jelöli meg. Új vállalkozásával, az OpenGastro-val az éttermeknek segít abban, hogy az Interneten ne csak jelen legyenek, de láthatóvá is váljanak.

perger-peter-thinkmobileRöviden mutasd be cégeteket, mivel foglalkoztok?

Az OpenGasto/OpenLocal weblapépítő rendszerrel a kisvállalkozásoknak adjuk meg a lehetőséget arra, hogy saját maguk kezelhessék az internetes megjelenésüket és ne kelljen állandóan informatikus kollégához futni. Mi ennek az eredménye? Több, friss információ a kisvállalkozás saját weboldalán, legyen az akár egy pékség, vagy egy autószerelő műhely. Azt szoktuk mondani, hogy a weboldal frissítése velünk olyan egyszerű mint írni a Facebookra.

Mióta vagytok a piacon, milyen jellegű cégekkel kerültök kapcsolatba?

2015. januárja óta vagyunk jelen. A legtöbb ügyfelünk a vendéglátásból kerül ki. Az ügyfeleink többsége a családi vállakozás szintjén működik.

Az elmúlt időszakban számtalan elemzés támasztotta alá, hogy az emberek már leginkább mobil eszközökről használják az internetet, Ti mennyire tapasztaljátok ezt?

Saját statisztikáink alapján az ügyfeleink weboldalait kb. minden harmadik ember már mobilról nézi.

Mi a véleményed, mennyire ismerte fel ez a réteg a mobil eszközök szerepét az online világban?

Sajnos az út elején járunk, azaz semennyire. A gyűjtőportálok dominanciája és marketingje elhiteti, hogy nincs értelme a saját weboldalnak a kisvállalkozások szintjén, pedig ez NEM IGAZ. A saját marketing a legértékesebb eleme a vállalkozásnak, pont úgy mint a törzsvásárlók belső gondozása. A Facebookot is félre szokták érteni leginkább abból a szempontból, hogy nem veszik figyelembe annak zártságát és hogy az ott lévő információk nem kerülnek be a keresőkbe.

Mit gondolsz, a magyar KKV szektor mikorra fogja elérni az angol, vagy mondjuk az amerikai szintet?

Nem tarta soká, mert az angol és amerikai szint is még a kezdetek kezdetén jár. Ezt támasztja alá, hogy a Google kkv-knak szánt felvilágosító oktatóanyaga is csak 2016-ban látott napvilágot.

Mit tanácsolnál egy most induló KKV-nak, milyen webes megjelenése legyen, mire figyeljen oda?

Legyen saját mobilra optimalizált weboldala, Facebook oldala, havi mondanivalója és legyen megtalálható a Google Mapson. Ha ezek megvannak, akkor többet tett le az asztalra, mint a vállalkozások 95%-a.

És milyen egyéb felületekre érdemes koncentrálniuk? Blogok, közösségi oldalak?

Ez szektortól függ. Ha a vállalkozás speciális területtel foglalkozik, akkor az aktív blogos szerepvállalás meghozza gyümölcsét. A “csak egy átlagos kisvállalkozás”, akkor is kell a közösségi médiával foglalkozni. Ez a foglalkozás viszont nem egyenértékű a poénos képek napi posztolásával.

És végül: mobilbarát weboldal vagy applikáció?

KKV-nak csak és kizárólag mobibarát oldal.

Miért?

Mert kevés az olyan KKV, akinek az appját napi szinten használná az ember. Ha pedig nem használják napi szinten, akkor az app fenntartása drága lesz.

Ezúton folytatnánk megkezdett lépéseinket a hátralévő 5 lépéssel. A korábbi tartalamból:

1. Ismerd a célcsoportodat és legyen némi fogalmad a versenytársakról is

2. Jól gondold meg a mobil alkalmazásod nevét is

3. Gondold át az alkalmazásboltok adta, kulcsszó megjelölésekben rejlő lehetsőégeket is

4. Alkoss hatékony leírást

5. Egyedi, figyelemfelkeltő ikont alkoss

és jöjjenek a következők.

6. Ne feledkezz meg a képernyőképekről és videókról sem

Hasonlóan az ikonokhoz, a képernyőképeknek sincs közvetlen hatása a keresési rangsorra, de nagyban hozzájárulhatnak a konverziókhoz/letöltésekhez. A képek sok esetben többet mondanak el egy-egy alkalmazásról, mint a konkrét leírásunk és nem utolsó sorban a felhasználók vizuális betekintést is nyerhetnek az alkalmazásba, mielőtt letöltenék azt.

Annak ellenére, hogy iOS-nél 5, Androidnál 8 képet is feltölthetünk, mindig csak az első 2-3 kerül azonnal látható helyre, a többi után már görgetnünk kell. Így az első kettő képernyőfotó megalkotására fordítsunk extra figyelmet, legyenek annyira megnyerőek, hogy a felhasználók “akarjanak” több képet látni vagy letölteni. Bár a legtöbb alkalmazásfejlesztő a szó szoros értelmében csak képernyőfotókat tölt fel, de nincs kizárva a lehetőség, hogy ellássuk azokat hasznos szöveges információkkal, felhívásokkal.

7. Lokalizáljuk az alkalmazást

A 2014-es App Annie statisztikák szerint a top 10 iOS alkalmazás letöltést és bevételt generáló országok 50%-a nem angol nyelvű, hanem európai vagy ázsiai. A top 5 Google Play alkalmazás letöltést és bevételt generáló országok közül pedig a 80%-ban nem az angol a hivatalos nyelv.

Gondoljunk csak bele, ha van egy magyar webáruházunk és szeretnénk Németországban értékesíteni, akkor nem is kérdés, hogy lefordítjuk. De ha angol nyelvű webáruházunk van és szeretnénk értékesíteni Magyarországon, akkor sem alapozhatunk csak a jó angol nyelvtudású felhasználókra. Mind a két kiemelt alkalmazásboltban lehetőségünk van az egyes elemek lokalizációjára, használjuk ki!

Inspiráló olvasmánynak javaslom mindenkinek David Janner saját kísérletét. David kiválasztott egy alkalmazást, melynek csak angol verziója létezett, de a statisztikákból már így is látszódott, hogy más nyelveken is megtalálják:

david-janner-kiserlet-nyelv-szerinti-megoszlasok-thinkmobile

Majd elvégzett minden lokalizációt a legnagyobb országokra, ahol nem az angol a hivatalos nyelv és a 76%-os angol túlsúly lecsökkent 10%-ra. Ami értelemszerűen csak úgy következhetett be, hogy ugrásszerűen megnőtt a letöltések száma az egyes új nyelveknek köszönhetően. Összesen 767%-al több letöltés érkezett!

8. Növeld meg a forgalmat fizetett hirdetésekkel

A legtöbb napvilágot látott független teszt eredménye azt mutatja, hogy a növekvő forgalom hozzájárul a jobb pozíciókhoz. Így tesztelje le mindenki, akinek van rá hirdetési büdzséje, hogy milyen változásokat lát a találati listákon egy-egy komolyabb hirdetési kampányt követően. A leghatékonyabbak értelemszerűen az AdWords és Facebook hirdetések lesznek, de egyéb közösségi média aktivitás és digitális PR tevékenység is javasolt.

Viszonylag friss technika az alkalmazások indexeltetése, melynek segítségével a mobil eszközökön történő kereséskor a Google találati listáján külön találatként megjelenhetnek az alkalmazások is. Attól függően, hogy az adott alkalmazást telepítettük-e már vagy sem, eljuthatunk az alkalmazás fő oldalára és telepíthetjük azt vagy akár egy relevánsabb aloldalra.

9. Rendszeresen frissítsd az alkalmazást

A felhasználók olyan alkalmazásokat keresnek, melyek megbízhatóak. A megbízhatóság ellenőrzésére szolgálnak a felhasználói vélemények, értékelések és az alkalmazás fejlesztőinek a reakciói ezekre. A reakciók lehetnek válaszok a kommentekre és folyamatos verzió frissítések. Ha ügyesen használjuk ki a verzió frissítésekben rejlő marketing és kommunikációs lehetőségeket, akkor verziónként jobb és jobb értékeléseket kaphatunk. Ne felejtsük el, hogy minden egyes frissítéskor elveszítjük a korábbi értékeléseket!

A frissítések publikálása azonban csak az első lépés, ezt követően kell meggyőzzök a felhasználókat, hogy frissítsék az alkalmazást, mert megéri:

 • Értesítsük a rendelkezére álló összes eszközzel a meglévő felhasználóinkat.
 • Frissítsük a “What’s new” mezőt releváns tartalomra és letöltésre ösztönző szövegekkel.
 • Törekedjünk az ötcsillagos értékelésekre.

Egy tavaly májusi kimutatás szerint a top 500 alkalmazás átlagos frissítési gyakorisága 30-40 nap közé tehető.

10. Koncentrálj a jobb értékelésekre és visszajelzésekre

Szintén az imént hivatkozott elemzés alapján kijelenthető, hogy a legnagyobb befolyással bíró rangsorolási tényező az Értékelés. A legtöbb pozitív értékeléssel rendelkező alkalmazások egyértelműen uralják a top pozíciókat.

Az is kiderült, hogy a visszajelzések és értékelések mennyisége egy fokkal erősebb tényező, mint maga az értékelések átlaga.

Az Értékelések fejlesztése egy önálló téma az alkalmazás marketinggel foglalkozó cégeknél, ugyanis viszonylag könnyen manipulálható, hogy mikor, kitől és milyen módon kérünk értékelést.

A két részes cikk sorozatunk alapjául Ashley Sefferman idén márciusában a Moz-on megjelenő írása és saját az alkalmazásbolt keresőoptimalizálásról szóló Klikkmániás cikkem szolgált, melyet saját gyakorlati tapasztalatainkkal kiegészítettünk.

Sokan szeretik a lényegre törő dolgokat, a bonyolult kérdésekre adott egyszerű válaszokat. Az applikáció fejlesztés egy bonyolult téma és könnyen érezhetjük úgy, hogy van egy jó ötletünk, de már a legelső, alap kérdéseknél zavarba jövünk. Ne tegyük, hiszen lehet, hogy egy csomó jó ötlet kavarog a fejünkben, ami könnyen vezethet sikerhez. Lássuk tehát a legégetőbb kérdéseket applikáció fejlesztés témában.

Van egy csomó alkalmazás ötletem, melyikbe fogjak bele?

Az applikációk is olyanok, mint a zenék, sosem tudhatjuk előre, melyik lesz sláger. Vágjunk hát bele, fejlesszük le az alkalmazást, adjunk 4-6 hónapot neki, és ha nem indul meg a felhasznlók számának növekedése ennyi idő után, lépjünk tovább a következő ötletre.

Oké, de hogy kezdjek neki?

Egyszerűen: ha van egy jó ötlet, vessük gyorsan papírra, keressünk prototípus készítő eszközöket az interneten és készítsünk részletes wireframe-t az alkalmazás számára. Ha elkészültünk és minden tiszta számunkra, keressünk egy fejlesztő céget, aki megtervezi és lefejleszti számunkra az appot.

És honnan tudom meg, hogy érdekli-e majd a felhasználókat?

Amilyen gyorsan csak lehet, lépjünk a piacra a prototípussal. Nem kell minden ötletet beletenni, csak a legfontosabbakat, amelyek a működése szempontjából fontosak. Ez már elégséges ahhoz, hogy kiderüljön, szeretni fogják-e az alkalmazást. Ha igen, és elkezdik használni, számtalan fontos visszajelzést kaphatunk tőlük és továbbléphetünk a fejlesztésben.

Szükségem van-e website-ra?

Nincs. Ne keverjük a dolgokat. Ha applikációt akarunk eladni, tegyük azt a megfelelő helyen.

mobil-applikacio-fejlesztes-thinkmobile

Házon belül fejlesszünk, vagy keressünk alvállalkozót?

Ha gyorsan és optimális ár mellett kívánunk piacra lépni, akkor mindenképpen alvállalkozóval dolgozzunk, aki megérti és megfelelően be tudja árazni elvárásunkat. Ha már sikeresen elindítottuk az alkalmazást és drasztikusan elkezd nőni a userek száma, akkor érdemes a fejlesztéseket házon belülre szervezni.

Hogyan tudom feltenni az alkalmazást az App Store-ba és az Android Market-be?

Mindösszesen fejlesztői fiókokat kell létrehoznunk, befizetni a szükséges díjakat (nem kell nagy összegekkel számolnunk!) és már tölthetjük is fel az alkalmazásokat. De a legjobb, ha mindezt elvégzik a fejlesztők helyettünk.

Ingyen adjam az alkalmazást, vagy kérjek pénzt érte?

Legyünk őszinték: nem sok esélyünk van arra, hogy mi legyünk a következő Facebook vagy Twitter. De ha már az elejétől pénzt szeretnék keresni, legyen megfelelő pénzügyi stratégiánk erre.

Kész az alkalmazás. Hogyan tovább?

Az alkalmazás nem fogja eladni magát helyettünk. Először is el kell juttatnunk az alkalmazás áruházakba, majd el kell érnünk a potenciális felhasználókat és letöltésre bírnunk őket. Bár az ASO (app store optimization – alkalmazás bolt optimalizálás) feltétlenül szükséges, egyedül nem elég a sikerhez. Legyen keretünk az alkalmazás hirdetésére és keressünk megfelelő ügynökséget aki ért is hozzá.

ASO, hirdetés, ennyi?

Nem. Érjünk el tech bloggereket és teszteltessük velük alkalmazásunkat. Adjunk ki sajtóközleményeket és folyamatosan tájékoztassuk a megfelelő fórumokat. Ha ügyesek vagyunk, és az alkalmazás tényleg jó, akkor hamar elérjük a megfelelő hatást és bekapcsol a szájról-szájra terjedés faktora is. Ha elértünk idáig, a siker garantált. De ezzel együtt ne bízzuk el magunkat, figyeljük a visszajelzéseket és folyamatosan javítsuk az esetleges hibákat! Ha látják ezt a userek, imádni fogják, hogy figyelünk rájuk és miattuk alakítjuk a terméket.

És mindez mennyibe fog kerülni nekem?

Jó kérdés, amire természetesen nem lehet egyszerű választ adni. Ahány alkalmazás annyi ár. Egyszerűbb alkalmazást már párszázezerből is fejleszthetünk, de a költségek könnyen elérhetik a többtízmilliós határt is, és akkor ez még csak a fejlesztés költsége. Jó stratéga legalább 20% fejlesztés / 80% marketing költséggel dolgozik!

És ha mindezek után nem járok sikerrel?

Legyünk őszinték: a legtöbb ötlet rossz, csak igazán kevés esetben találkozunk kiugró ötletekkel. Ez az alkalmazásokra is igaz. A sikeres emberek azért sikeresek, mert nem adják fel pár rossz döntés után. Ha nem fut be alkalmazásunk, ne adjuk fel, irány a következő ötlet! A siker meglesz, csak legyünk kitartóak és gazdálkodjuk okosan!

Forrás: entrepreneur.com

Hallott már hívás alapú AdWords hirdetésekről? A hívást kezdeményező hirdetés egy nagyszerű módja annak, hogy úgy reklámozzunk a Google keresési hálózatán, hogy a címsorban egy telefonszám van a hagyományos hirdetési címsorszöveg helyett. Ez a megoldás lehetőséget ad a kisvállalkozásoknak arra, hogy a mobileszközön kereső felhasználókból érdeklődőket szerezzenek közvetlen telefonos kapcsolatfelvétellel. A mobil hirdetésnek köszönheteően a felhasználók a hirdetésre kattintva közvetlenül a vállalkozás telefonszámát hívhajták, vagyis a felhasználóknak itt nincs lehetőségük a hirdetést lekattintani és egy adott landoló oldalra érkezni.

A hívást kezdeményező hirdetés kiváló választás kisvállalkozások számára, ha több megkeresést szeretnének generálni. Ügyvédek, költöztető cégek, fogorvosok, orvosok, medencefedők, vízvezeték-szerelők, stb. az összes ilyen típusú vállalkozásnak előnyös lehet ez a megoldás. A tapasztalatok alapján viszont sok hirdető nem használja ki ezt a lehetőséget, pedig a mobileszközök használata folyamatos növekedésben van.

hivas-alapu-kampanyok-thinkmobileMint az a mellékelt példa is mutatja, a hagyományos hirdetési címsorszöveg helyett egy telefonszámot láthatunk a hirdetésben, melyre ha a kereső felhasználó rákattint, közvetlenül a vállalkozást hívhatja.

A hívást kezdeményező hirdetés azért is kiváló választás a kisvállalkozások számára, mert lehetővé teszi az alapvető “pay per call” licitet. Sokan azért hirdetnek ugyanis az AdWords keresési hálózatán, hogy a mobilon kereső felhasználóktól telefonhívásokat érjenek el, ők ezzel a hirdetés formátummal pár lépéssel előrébb járhatnak versenytársainknál.

Teszteljünk, teszteljünk, teszteljünk!

Mint minden AdWords kampány esetében, úgy itt is csak folyamatos optimalizálás mellett érhetjük el hirdetéseink maximális teljesítményét. A hirdetések készítese során győződjünk meg arról, hogy a két leíró sor tartalmaz-e cselekvésre ösztönző utasításokat, amely arra bátorítja a felhasználókat hogy telefonáljanak. Hatékony cselekvésre ösztönző kifejezések például: Hívjon minket bizalommal! / Hívja most kollegánkat! / Híjva kollegánkat ingyenes tanácsadásért, stb. Mindenképp próbáljunk ki különböző hirdetési szövegeket, hogy kiderüljön, esetünkben melyik a legmagasabb átkattintási és konverzió aránnyal rendelkező hirdetés.

Készüljünk fel magasabb CPC költségekre

A kisvállalkozások számára egy bejövő hívás nagyobb értéket képvisel, mint a weboldal látogatói. A mobil hívást kezdeményező hirdetések megkerülik a holnap látogatást, cserébe viszont közvetlenül a végső célhoz, a telefonhíváshoz irányítják az érdeklődőket, amely bizonyos esetekben sokkal értékesebb lehet, mint egy kattintás. Érdemes fontolóra venni és ajánlatkorrekciókkal korrigálni hirdetéseink megjelenését, hiszen az 1. számú pozícióban megjelent hirdetés a mobileszközökön sokkal értékesebb lehet, mint egy gyengébb szereplő. Természetesen itt sem kell kattintás alapú díjat fizetni abban az esetben, ha valaki kézzel írja be a hirdetésben látható telefonszámot és felhívja azt.

Konverziókövetés

Mindenképpen állítsunk be konverziókövetést, hogy szét tudjuk választani a későbbiekben a jó minőségű és a rossz hívásokat. Meghatározott időtartamú telefonhívásokat konverzióknak tekinthetünk, és automatikus ajánlattételi stratégiákkal növelhetjük a konverziók valószínűségét.

Forrás: http://rothmanppc.com/have-you-heard-of-call-only-adwords-ads/

Az alkalmazásbolt optimalizálás Magyarországon még gyerekcipőben jár, sokan nem is tudják mit jelent pontosan, pedig azonnal fel tudnék sorolni néhány céget, akiknek nagy szüksége lenne rá. Itt van mindjárt a netpincér, az összes időjárásos alkalmazás és mindegyik magyar alkalmazás, mely a nemzetközi piacon kívánja megmérettetni magát. Vagyis minden olyan mobil alkalmazás, mely látogatásokhoz és letöltésekhez szeretne jutni az alkalmazásboltokból – többnyire Google Play vagy App Store -, annak láthatóvá kell válnia ezen felületek keresőjében is. A logika nagyon hasonló a hagyományos keresőoptimalizáláshoz, ha bizonyos kulcsszavakra keresnek az alkalmazásboltokban, az egyes mobil alkamazások versenyben vannak az elfoglalt pozíciókért. Az előkelő helyezések eléréséhez pedig ASO-ra van szükségük. A professzionális alkalmazásbolt optimalizálás – épp úgy, mint a hagyományos SEO – egy összetett folyamat és több kompetencia együttes alkalmazását igényli, így érdemes szakértőkre bízni. Alább szeretném egy 10 pontos csokorba szedni a legfontosabb tippeket.

1. Ismerd a célcsoportodat és legyen némi fogalmad a versenytársakról is

A helyes ASO (alkalmazásbolt optimalizálás) alapja megegyezik minden más marketing aktivitás kezdeti lépésével. Ahhoz, hogy a későbbi stratégiánk helytálló legyen, ismernünk kell az elérni kívánt célcsoportot és a piacon aktív konkurencia alkalmazásokat is, melyhez az alábbi kérdések feltevése elengedhetetlen:

 • Milyen nyelven kommunikálnak a felhasználóim?
 • Egy valós felhasználó miként fogalmazná meg elvárásait az alkalmazásommal kapcsolatban?
 • Mik azok a legfontosabb tényezők, amelyek meggyőzik őket, hogy letöltsék és használják (!) is az alkalmazásomat?
 • Mi a versenyelőnyöm?
 • A konkurencia milyen kulcsszavakra optimalizál?
 • Vajon könnyű lenne ugyanezekre a szavakra optimalizálnom?
 • A nyilvánvaló és egyben nagyobb érdeklődésre is szert tevő, általános szavakra koncentráljak vagy inkább a long-tail szavakra?

Értelemszerűen soha nem szabad fejest ugrani a legáltalánosabb szavak optimalizálásába, mert könnyen ablakon kidobott pénzzé válhat a teljes későbbi ASO-ba fektetett munkánk. A helyes kulcsszavak megalkotása a nulladik lépés kell legyen, mely az összes ezt követő lépést befolyásolhatja.

2. Jól gondold meg a mobil alkalmazásod nevét is

A TUNE készített egy felmérést az általuk vizsgált 525.000 kulcsszóra, melyben a top 25 pozíciót figyelték annak függvényében, hogy az adott alkalmazás címsora tartalmaz-e kulcsszót. A vizsgálat kimutatta, hogy azok az alkalmazások melyek használtak kulcsszót a címsorban átlagosan 10,3%-al jobb pozíciót kaptak, mint társaik.

Alkalmazasbolt-optimalizalas-kulcsszavak-a-cimsorban-ThinkMobile

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy App Store-os megfigyelés történt és mint ismert, az Apple alkalmazásboltjának algoritmusa kevésbé szofisztikált, mint a Google Play-é. Az App Store akár 255 karaktert is megenged, ami rengeteg kulcsszó halmozásra ad lehetőséget. De senkinek sem ajánlatos élni ezzel a lehetőséggel, bármennyire csábító is, ha nem akarunk egyben konverzió gyilkosok is lenni. Ne felejtsük el, hogy a címsorral kerül először kapcsolatba minden látogató, a címsort pedig sok esetben megcsonkítja az összes alkalmazásbolt, ha az adott felület úgy kívánja. A keresések találati listáján például míg az App Store a 23 karaktert (space-el együtt) követően vág, addig a Google Play a harmincadik karakter után. De az okoseszközeink menüi is sorra megcsonkítják a címsorokat, nagyjából a 11. és 14. karaktert követően.

Szintén fontos lehet, hogy csak URL-barát karaktereket használjunk, kerüljük a speciális karaktereket, ami egy magyar kulcsszavakra fókuszáló ASO esetében külön élmény.

3. Gondold át az alkalmazásboltok adta, kulcsszó megjelölésekben rejlő lehetőségeket is

Míg a legtöbb ASO technika általános érvényű és független az egyes alkalmazásboltoktól, addig a kulcsszavak mező kitöltése merőben eltér egymástól a két legnagyobb szereplő esetében.

App Store: 100 karakternyi helyünk van, melyet érdemes teljesen kihasználni és a gondosan összeválogatott kulcsszavainkkal telerakni.

Google Play: A Google Play más megközelítést alkalmaz és a modern SEO-ból kiindulva a felhasználóbarát, informatív és releváns tartalomra helyezi a hangsúlyt. Ennek keretében egy 4000 karakteres leírást adhatunk az alkalmazásunkról. Ahogyan imént is említettem egyértelműen a felhasználói élmény fokozására törekedjünk, de ne feledkezzünk meg a legfontosabb kulcsszavainkról sem. A Sensor Tower felmérése szerint az ideális az, ha nagyjából öt alkalommal említjük meg az egyes kulcsszavainkat a leírásban. Ennél több már zavarhatja a felhasználókat és nincs is hozzáadott ASO értéke, ennél kevesebb pedig lehet, hogy magának a kereső algoritmusnak nem lesz elég informatív.

4. Alkoss hatékony leírást

A látogatószerzés mellett a legfontosabb a letöltések számának a növelése, ami egyenes eredménye lehet a hatékony ASO-nak. Az egyik pedig nem kannibalizálhatja a másikat. Az alkalmazásunk leírása legyen értékesítés fókuszú, éppúgy mint a termékbemutató oldalunk többi része. Lehetőleg minden egyes új termékfrissítéskor módosítsunk rajta és frissítsük, aktualizáljuk a tartalmat.

5. Egyedi, figyelemfelkeltő ikont alkoss

A több ezer, mitöbb millió találat között az első vizuális kapcsolata egy felhasználónak az alkalmazásunkkal az ikon. Ahhoz, hogy kitűnjünk és így megfelelő átkattintási és letöltési aránnyal dolgozhassunk teljesen egyedi ikont kell alkossunk. Ez az elv egyébként pont a két legnagyobb alkalmazásbolt saját fotó kezelő alkalmazása esetében nem valósult meg:

Apple-Photos-Google-Photos-ikon-ThinkMobile

Igaz, hogy mind a két operációs rendszeren a natív alkalmazások között szerepel a saját fotó alkalmazás. A megtéveszthetőség inkább a Google-nek volt fontos, mivel a Google által gyártott alkalmazás letölthető iOS eszközre, ellenben az Apple által gyártott alkalmazásokkal. Ja, amúgy balról az első a Google és a második az Apple, ha valakinek esetleg nem lenne egyértelmű.

A két alkalmazásbolt egymástól eltérő sztenderdeket alkalmaz az ikonoknál, melyekre most nem térnék ki bővebben, de javaslom az alábbi forrásokat:

Android Material Design Guidelines és Android Icon Sizing Reference Chart

iOS 9 Design Guidelines és iOS Icon Sizing Reference Chart

Folytatása következik…

A második részben szeretném bemutatni a további lépések jelentőségét:

 • Képernyőképek, videók
 • Helyes lokalizáció
 • Alkalmazáson kívüli lehetőségek, off-app optimalizálás
 • Frissítés gyakorisága
 • Értékelések és visszajelzések

Kövesd nyomon magazinunkat, hamarosan jelentkezünk a második felvonással!

Ha összegyűjtenénk a témában fellelhető anyagokat, valószínűleg kisregényt írhatnánk arról, hogy 2016-ban miért olyan fontos a mobilbarát weboldal. De mi van akkor, ha ezzel tisztában vagyok, ha nyitott vagyok az ilyen irányú fejlesztésekre, de nem tudom, hogy melyik módszerrel éljek? Hogyan optimalizáljam az oldalam, hogy az a Google szemében is megfelelő legyen és a felhasználók igényeit is kielégítse?

Ma már a csapból is az folyik – jó okkal -, hogy mennyire fontos a mobil-optimalizáltság, és a „mobilegeddon” egyértelmű jelenléte miatt nem vehetjük fél várról a különböző eszközökről érkező forgalmunkat.

Amit tudunk,

 • egyre több és több fogyasztó gyűjt információkat, kommunikál és oszt meg tartalmakat az okostelefonjuk segítségével;
 • sőt, egyre nagyobb százalékuknak egy mobil eszköz az elsődleges használati platform;
 • a jelenlegi felmérések szerint mobilról már több online vásárlás érkezhet, mint asztali gépről;
 • a Google egyértelműen állást foglalt a témában: SEO szempontból is rangsorolási veszteséggel járhat az optimalizáltság hiánya;
 • a csak asztali verzióra szánt oldalak az eltérő méretek miatt nehezebben olvashatóak;
 • és így tovább….

Akinek ennek ellenére továbbra is kétségei támadnak, ill. a magyar felhasználási szokásokkal kapcsolatban fenntartásokkal kezeli a dolgot, annak a Google megbízásából készített 2015-ös felmérés választ ad a kérdéseire:

Az eredményekről a HVG is publikált egy cikket: a magyar okostelefon-felhasználók 28%-a gyakorlatilag egész nap nyomkodja készülékét, 31 százalék legalább óránként ránéz kijelzőjére, és a tulajdonosok egyharmada nem érzi magát biztonságban, ha otthon felejti a telefonját.

A mobil weboldalak leggyakoribb típusai

A fentiek függvényében jogosan merülhet fel a kérdés, hogy melyik megoldást válasszuk, hiszen nem csak a látogatóink, hanem a Google algoritmusának is a kedvében kell járnunk.

A legnépszerűbb weboldal típusok jelenleg a következők:

 • Reszponzív weboldal
 • Elkülönített mobil weboldal
 • Dinamikus weboldalak

A mobil honlapkészítés legismertebb módja talán a reszponzív, de mindegyik típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is. A három webdesign nagyban eltér egymástól, így a megfelelő változat kiválasztásához fontos, hogy megismerjük mindegyiket.

Reszponzív (responsive) website

Kétségkívül az egyik leggyakrabban használt megoldás, 2014 és 2015 között megduplázódott a reszponzív weboldalak száma. Ez valamelyest érthető, karbantartás szempontjából messze túlszárnyalja a társait: tulajdonképpen egyetlen oldalra van csak szükségünk, mely dinamikusan alkalmazkodik az adott kijelző méretéhez. Fejlesztési szempontból ez nem utolsó szempont, továbbá az URL címek változtatásával és a tartalom duplikálásával sem kell foglalkoznunk.

Azonban előnyei igen gyakran hátrányaira is válhatnak, az egységes landoló miatt nehezebb kiszűrni az adatokat az eltérő platformról érkezők alapján, továbbá a különböző felbontások miatt sokkal több design és fejlesztői munkát igényel.

Legnépszerűbb mobil weboldal típusok

Előnyök:

 • Egy weboldal cím
 • Nincs tartalmi duplikáció
 • Az oldal automatikusan igazodik az adott kijelzőhöz
 • Egyszerű és olcsó karbantartás
 • Időtálló megoldás, a korszerűbb készülékekkel is kompatibilis

Hátrányok:

 • Kevesebb fókusz a mobil felhasználói élményen
 • Hosszadalmasabb fejlesztési idő
 • Az egységes tartalom miatt a kisebb kijelzőn összezsúfolódhatnak az elemek

Példa: index.hu, klikkmania.hu

Elkülönített (Custom) mobil weboldal

A név alapján könnyen kitalálható, hogy miről is van szó: ebben az esetben egy egyedi weboldalról beszélhetünk, mely kifejezetten a mobil felhasználóknak készül (általában „m.” kerül az URL elé). Ebből kifolyólag ez egy letisztultabb, többnyire kevesebb tartalommal rendelkező megoldás, ami részben érthető. Kisebb kijelzőn nincs szükségünk felesleges tartalomra, fontos, hogy csak azokat lássuk, amelyekre egy mobil felhasználónak feltétlenül szüksége van (regisztrálás, vásárlás, kosár funkció és egyéb, interakciót elősegítő modulok).

Az elszeparált honlapok előnyeit mindenképp érdemes kihasználni és igény szerint változtatni, de ne essünk abba a hibába, hogy túlságosan lebutítjuk a mobil oldal tartalmát; elvégre ugyanolyan releváns és értékes látogatókról beszélhetünk ebben az esetben is. Ami miatt mégis a leginkább tartanak ettől a megoldástól, az a Google büntetéstől való félelem. Elkülönített weboldal esetében könnyen eshetünk abba a hibába, hogy pusztán lemásoljuk az eredeti oldal tartalmát, és nem vesszük figyelembe a duplikált tartalom veszélyeit. Természetesen ebben az esetben ezzel mindig számolnunk kell, és a szükséges óvintézkedéseket ne legyünk lusták megtenni!

Legnépszerűbb mobil weboldal típusok

Előnyök:

 • Egyedi, kifejezetten mobil felhasználóknak készült tartalom
 • Elemzés szempontjából jól elkülöníthető forgalom
 • A két oldal élesítése nem függ egymástól
 • A mobil látogatók automatikusan a megfelelő oldalra kerülnek

Hátrányok:

 • A karbantartás több időt és energiát igényel, a módosításokat duplán kell elvégezni
 • Extra energia a duplikált tartalom elkerülése érdekében
 • Nehéz megtalálni az egyensúlyt a letisztult és a zsúfolt tartalom között
 • Nem minden eszközzel kompatibilis
 • Direkt link esetén (pl. megosztáskor) az asztali gépen böngésző felhasználó is a mobil oldalra kerül

Példa: m.origo.hu, m.hvg.hu

Dinamikus (Dynamic serving) weboldal

Hasonlóan az elkülönített megoldáshoz, egy mobilra optimalizált oldalra érkezik a látogató, de a korábbival ellentétben ez ugyanazon a címen működik. Ebben az esetben a webszerver érzékeli és dönti el, hogy az adott felhasználónak melyik változatot jelenítse meg. Ez egyben az egyik legnagyobb előnye is: mivel a lekérdezés közvetlenül a szerverre érkezik, így a válasz is gyors lesz (értsd oldalbetöltődési idő), továbbá a dinamikus weboldal esetében biztosak lehetünk abban, hogy az adott eszközön tökéletesen jelenik meg a honlapunk.

Sajnos ennek a megoldásnak is vannak negatívumai: a szerverrel való kommunikáció nagymértékben megnehezíti a karbantartást, ugyanakkor új eszköz megjelenésekor a bővítés nélkülözhetetlen. A keresőoptimalizálásra is megfelelő hangsúlyt kell fektetni, a keresőrobotok helytelen kezelése SEO problémákat szülhet.

Legnépszerűbb mobil weboldal típusok

Előnyök:

 • Egy weboldal cím
 • Nincs tartalmi duplikáció
 • Tartalom és felhasználói élmény eszközönként változik
 • Legjobban optimalizált mobilbarát tartalom
 • Gyors oldalbetöltési idő

Hátrányok:

 • Technikai bonyolultság, karbantartási nehézségek
 • Magasabb fenntartási költségek
 • SEO szabályokat ebben az esetben sem hagyhatjuk figyelmen kívül

Példa: gamestar.hu, seekingalpha.com

A fentiekből jól látszódik, hogy tökéletes megoldás nincs, mindegyik változatnak megvannak a maga pozitívumai és negatívumai is. Hogy melyiket válasszuk az nagyban függ a szolgáltatásunktól és tartalmaink mennyiségétől, nyilvánvalóan más szemmel kell nézni egy hírportált, és más szemmel egy webáruházat is.

Soha ne feledjük, hogy míg egy asztali verzióra szánt oldal esetében a feltárás és a felfedezés szabadságát kell biztosítanunk, addig a mobil verziók esetében a kényelmes és hasznos megoldásokat helyezzük előtérbe.

A mobil ellenállhatatlan térnyerésbe kezdett minden területen 2015-ben és az előrejelzések szerint idén ez még látványosabb lesz. Tavaly áprilisban a Google mobilbarát algoritmus frissítésekor mindenki gyors tűzoltásba kezdett, hogy weboldala keresőbarát maradjon a mobil keresések alkalmával is, majd a legtöbben itt el is engedték a mobil keresőoptimalizálást.

Idén minden online szereplőnek paradigmaváltásra lesz szüksége ahhoz, hogy ne egyszerűen csak mobil kompatibilis tartalmakat, design-t, weboldal struktúrát gyártsanak, hanem egyenesen mobilbarátak legyenek és mobilra optimalizáljanak. Számos kutatás kimutatta ugyanis, hogy nem csak a mobilról indított keresések száma haladta meg a desktop kereséseket tavaly, de a teljes online vásárlási folyamatban is oroszlánrészt vállal magára a mobil, gondoljunk csak az új Google buzzword-re a micro-moments-re. Ugyanakkor az e-kereskedelmre gyakorolt direkt hatások is egyre inkább szembetűnőek, a Coupofy előrejelzése szerint 2016-ban 300%-al gyorsabb növekedést produkálhat az m-commerce, mint a desktop alapú internetes kereskedelem. Ezzel a trenddel azonban a piac nem tartja a lépést és egyelőre a mobil marketinges eszköztár kimerül abban, hogy:

 • a weboldalunk azért pofásan mutasson mobilon is,
 • az AdWords hirdetésekben, ahol kell bepipáljuk, hogy mobilon is jelenjünk meg
 • és esetleg felmerül már a mobil SEO gondolata is.

A hagyományos keresőoptimalizáláshoz hasonlóan a mobil SEO is több részből állhat, ennek tagolása azonban elég szubjektív és még nem is teljesen kiforrott. Értelemszerűen mindennek az alapja a Google hivatalos mobilbarát útmutatója, amit ugyanakkor nem szabad vakon követni! Nem is lehetséges, ha egy WordPress weboldalunk van – nem egy plugin mentes, lebutított WP template-re gondolok -, akkor gyakorlatilag kizárt, hogy 100%-ot elérjünk a Google Mobilbarát tesztjén, mégis lehetnek kiváló SEO eredményeink.

Mobil keresőoptimalizálás útmutatók

Alább összegyűjtöttem az általam leginkább hitelesnek tartott mobil keresőoptimalizálással foglalkozó írókat, cégeket és azok releváns cikkeit, melyeket átolvasva kicsit talán elszakadhatunk a néha kicsit szemellenzős Google irányelvektől, de mégis betartva azokat sikeresek lehetünk a mobil organikus találatok között is.

Distilled – A Distilled külön útmutatót készített, melyet kiélezett a mobilbarát felépítésre és SEO-ra. A leírás nagyon szemléltető, a legtöbb esetben példákkal is illusztrálja a javaslatokat. A teljes úmutató regisztrációt követően érhető el.

Varvy – Tulajdonképpen egy online SEO auditáló eszközről van szó, mely a teljes oldal SEO-ján kívül, kifejezetten a mobilbarát SEO tényezőket is képes ellenőrizni. De a leghasznosabb része, hogy minden egyes rész ellenőrzéséhez, külön magyarázattal, leírással szolgál és nem minden esetben a Google-t jelöli meg, mint irányadó forrás. Az eszközt folyamatosan frissítik, már az AMP releváns ellenőrzésekkel is bővítették.

Aleyda Solis – Aleyda Solis neve valószínűleg egy keresőoptimalizáló szakember számára sem ismeretlen. Évek óta meghatározó szereplője a nemeztközi SEO szakértő elitnek és rendkívül részletes, akár több száz diából álló prezentációival, cikkeivel rengeteg hasznos információval segíti a szakmát. A hivatkozott cikk a Search Engine Land-en jelent meg és kifejezetten a mobil SEO stratégia alkotás, láthatóság és kutatás szemléletű megközelítéséről ír, rengeteg hasznos külső hivatkozással, eszközökkel és képernyőfotókkal.

A fentieken kívül még számos más forrás is fellelhető a témában, már-már túl sok is. Ha az alap SEO tudásunkat kiegésztjük az előbbi ismeretanyagok áttanulmányozásával, nem elfeledkezve a Google hivatalos irányelveiről, akkor megfelelően felvértezve ugorhatunk fejest a mobil keresőoptimalizásba.

Mobil eszközökön történő keresés során az a legfőbb cél, hogy releváns tartalomra irányítsuk a felhasználókat, legyen az egy alkalmazás vagy egy weboldal. Néha azonban a felhasználó a mobilon végzett keresési eredmény után egy interstitial hirdetéssel szembesülhet, amely jelentős mennyiségű tartalmat takar ki, ezzel ösztönözve a felhasználót az alkalmazás telepítésére. A Google ezt nem tartja egy keresőbarát megoldásnak.

A keresőóriás úgy látja ezeket az alkalmazástelepítési interstitials-okat, hogy azok olyan nagyméretű hirdetések, amelyek a mobil webhelyeken váratlanul felbukkannak, és kisajátítják a mobilkészülék teljes képernyőjét, amin keresztül azonnal le is tölthető maga az alkalmazás.

google-szabalyozas-thinkmobile

2015. november elsejétől ezért azok a mobil weboldalak, amelyek alkalmazástelepítési interstitial hirdetésre mutatnak, vagyis amelyek jelentős mennyiségű tartalmat rejtenek el, azok átmenetileg a találati oldalakon már nem tekinthetőek mobilbarátnak. További részetes leírás a Google szeptemberi blog posztjában.

Vajon a Google döntését tényleg befolyásolta az, hogy a mobil weboldalak letöltésre próbálják kényszeríteni a látogatókat? A kérdés megválaszolásához először is meg kell értenünk a Google hirtelen változtatásának valódi okát.

A továbbiakban Lei Sun, a Yozio alapítója és vezérigazgatója néhány példán keresztül mutatja be, hogy hogyan tudunk megfelelni a Google új irányelvének.

A Google büntetésének alapja

A Google közzétette az egyik kisérletének eredményeit, ahol az interstitial hirdetések hatását vizsgálta a Google+ mobil webhelyén. Ebben a tanulmányban a Google összehasonlítást végzett azon látogatók között, akiknek egyrészt egy alkalmazástelepítési interstitial hirdetést, másrészt egy kisebb és kevésbé tolakodó alkalmazástelepítési bannert mutatott.

A keresőóriás arról számolt be, hogy azoknak az embereknek a száma, akik telepítették a Google+ akalmazást gyakorlatilag nem változott, ezt összehasonlítván az interstitial hirdetéssel, ahol az aktív felhasználók száma a mobil webhelyen valójában 17%-kal növekedett.

Használjunk új típusú interstitial hirdetéseket

google-szabalyozas-drive-thinkmobilegoogle-szabalyozas-yelp-thinkmobileAz egyik leginnovatív módja annak, hogy elkerüljük a Google új irányelvét, magától a Google-től származik (ily módon kerüli ki a saját irányelvét), ezúttal a Google Docs példáján keresztül (melynek alkalmazása határozottan jobb megoldás, mint annak webes változata).

Amikor egy mobil felhasználó megérkezik a Google Docs oldalára, akkor először egy interstitial hirdetéssel szembesülhet, ami valójában nem az. Ez maga a weboldal. A jobb oldalon található navigációs menü az árulkodó jel.

A YELP hasonló startégiát alkalmaz. Egyszerűen készítettek egy mobil weboldalt, amely pontosan úgy néz ki, mint egy interstitial hirdetés. Többször is átfuttatták a Google mobilbarát tesztjén, és hihetetlen módon át is ment rajta.

Rejtsük el az interstitial hirdetéseket a Google elől

google-szabalyozas-linkedin-thinkmobileA LinkedIn hasonló módon használ innovatív, de valamivel kifinomultabb megközelítést. Miközben a LinkedIn oldalának mobil változata nem használ interstitial hirdetést, addig a LinkedIn.com megnyitáskor átirányít egy új, különálló mobil weboldalra, ami azonban úgy néz ki, mint egy interstitial hirdetés. Ez is egy igen ügyes megoldás.

További javaslatok

 • Használjunk Safariban App Install Smart bannereket vagy Chrome-ban Native App Install bannereket az interstitial hirdetések helyett.
 • Alkalmazzunk egy HTML bannert vagy képet, amely a megfelelő app store-hoz irányítja a felhasználót, hogy onnan egyszerűen le is tölthesse az alkalmazást.
 • Ha van egy Android alkalmazásunk, akkor célszerű megfontolnunk az alkalmazás indexelést. Ha az indexelt tartalom relváns a keresési kifejezéssel, akkor egy telepítés gomb megjelenik a keresési eredmények között, így a felhasználók könnyen letölthetik azt, hiszen egyenesen az alkalmazás weboldalára kerülnek.

Van, aki másképp csinálja

google-szabalyozas-airbnb-thinkmobile

Az Airbnb jelenleg saját bannerekkel kísérletezik, ami ellentétes azzal, amit a Google ajánl. Viszont az Airbnb honlapja még mindig mobilbarát. Úgy tűnik, a Google azért hagyott némi mozgásteret a kísérletezőknek.

Forrás: marketingland.com

Az okostelefonok napjainkra drámaian megváltoztatták a mindennapi szokásainkat, tágabb értelemben az életmódunkat. A vásárlási ciklus (consumer journey) felaprózódott rengeteg valós idejű, alapvetően szándékvezérelt és nagyon rövid, alkalomszerű pillanatra, más névem mikro-momentumra (micro moment). Az életünkben mindegyik ilyen pillanatnak, alkalomnak kritikus szerepe lehet, mivel komoly ráhatásuk van az aktuális egyéni preferenciáinkra és ezáltal a későbbi döntéshozatali folyamatunkra.

Az okostelefonok segítségével valós időben, gyakorlatilag azonnal reagálni tudunk a minket ért környezeti ingerekre, legyen szó akár keresési, tanulási, összehasonlítási vagy akár konkrét vételi szándékról. Az ezen alkalmakkor végzett kereséseink könnyen segíthetik, támogathatják vagy akár meg is nehezíthetik a döntést egy döntési helyzetben.

mobilmicromoments

Alapesetben igaz, hogy amikor a pillanat hevében előkapjuk az okostelefonunkat és cselekszünk, akkor az elvárásaink a reménybeli találatokkal szemben magasak és a türelmünk pedig alacsony. Emiatt az eszközfüggetlen, gyors, felhasználóbarát és releváns (hasznos) minőségi tartalom egyre fontosabb szerepet kell kapjon a digitális marketing stratégiánkban.

A fentiekből kifolyólag hosszú távon azok a cégek és márkák nyerhetik el a vásárlók szimpátiáját és a későbbi bizalmát, amelyek leginkább meghatározó szerepet töltenek be a minket körülvevő online térben azáltal, hogy ezekben a lehetséges interakciós pillanatokban, alkalmakkor igazán hasznos vagy éppen szórakoztató, de mindenképpen releváns, minőségi tartalommal, üzenettel segítik és támogatják a célcsoportjuk életét.

Mobilhasználati szokásaink

Gondoljunk csak bele, hogy hányunknak az első dolga reggelente megnézni a mobiltelefonját vagy hogy hányan kezdjük el kétségbeesve keresni a telefonunkat, ha az épp nincs a közelünkben. Ugyanennyire érdekes olvasni a mobilhasználatai tanulmányokban arról, hogy az Y generáció tagjai már nappal és éjjel is maguk mellett tartják az okostelefonjukat vagy például arról, hogy egy átlag ember több mint 150-szer ellenőrzi a mobil telefonját egyetlen egy nap alatt. A Google adatai szerint pedig napjainkra már több keresés történik mobileszközön mint asztali számítógépen. Ezeket a tényeket figyelembe véve egyértelmű a fenti következtetés, hogy azok a márkák, melyek nincsenek jelen az életünket körülvevő számtalan olyan eseménykor, amikor mobiltelefont használhatunk valamilyen konkrét szándékból, azok lemaradnak azokkal a márkákkal szemben, akiknek hatékony mobil stratégiájuk van.

Egy gyakorlati tapasztalatom például, hogy mindenképpen érdemes mélyebben megvizsgálni az Analytics adatainkat, ugyanis gyakran érdekes viselkedési mintákat fedezhetünk fel a mobilos felhasználóink esetében, például gyakran megfigyelhető, hogy a bár mobil munkamenetek átlag hossza rövidebb az asztali munkamenetekénél, azonban jóval sűrűbben lépnek interakcióba az oldalunkkal az egyes felhasználók naponta mobilról, mint ahányszor asztali számítógépről, tehát az egy felhasználóra eső munkamenetek napi száma jóval magasabb a mobilon. Persze ezek a megfigyelések nem általánosíthatóak, mivel erősen piac és termék függőek.

Az ilyen pillanatszerű alkalmak közül számtalan magánéleti jellegű (személyes képküldés, informális kommunikáció), amelyek esetében egyáltalán nem szerencsés, sőt egyenesen lelombozó, ha egy márka betolakszik egy irreleváns üzenettel a magánéletünkbe. De számtalan olyan mikro-momentum is van, mint például egy döntéshozatali folyamat, vagy például amikor egy konkrét információra van szükségünk, amikor azonban nyitottak vagyunk külső segítségre, behatásra, vagy tanácsra. A piaci szereplők számára az ilyen speciális, a szolgáltatás, a termék szempontjából releváns alkalmak csodálatos lehetőséget biztosítanak a márka iránti elköteleződés befolyásolására (növelésére), ezért fontos egy a termékre vagy szolgáltatásra szabott, megfelelő mobil stratégia.

Mikro-momentumoknak hívjuk tehát az olyan többnyire pillanat hosszúságú alkalmakat, amikor egy felhasználó egy külső, többnyire váratlan hatásra reagálva telefont ragad és azonnali, konkrét kielégülési szándékkal a pillanat hevében egyből cselekszik, konkrét szándékkal keres vagy informálódik. Ilyen alkalmak lehetnek például, amikor valamit konkrétan tudni szeretnénk, vagy amikor valahova konkrétan menni szeretnénk, vagy amikor valami konkrétat szeretnénk megvásárolni, vagy amikor valami konkrét dolgot szeretnénk csinálni. Az ezen mikro-momentumokban végzett telefon használatok általában erős kapcsolatban vannak a kiváltó aktuális környezeti ingerekkel, valamilyen konkrét szándék vezéreltek és emiatt többnyire azonnali, egyértelmű és releváns választ (kielégülést) keresünk, várunk tőlük mint felhasználó.

Az új vásárlói döntési folyamat

Napjainkban az okostelefon használók 82%-a végzett már árösszehasonlítást offline üzletben vásárolva vagy 91%-uk nyúlt már a telefonjához segítségért valamilyen munkavégzés közben. Ezek a rövid alkalmak a fenti bekezdésekben már bemutatott módon kritikus interakciós érintkezési pontok lehetnek egy-egy vásárlási ciklusban vagy éppen döntési folymatban, összeségében vizsgálva őket tehát nagymértékben meghatározzák a vásárlási folyamat végkimenetelét. Ebből is látszik, hogy napjainkra a vásárlási ciklus vagy éppen egy komolyabb döntési folyamat felaprózódott számtalan kisebb, kevésbé jelentős, sokszor eltérő eszközön bekövetkező döntéshozatali pillanatra, amelyek a célcsatorna egy-egy meghatározó pontját adják a teljes értékesítési folyamatban.

Mi kell a sikerhez a mikro-konverziós világban?

A fentiekből következik hogy napjainkban online piaci szereplőként folyamatosan pillanatról pillanatra meg kell szereznünk a felhasználók (későbbi vásárlóink) bizalmát, ugyanis az emberek sokkal lojálisabbak a azon márkák/szolgáltatások iránt, amik képesek hatékonyan kielégíteni a alkalomszerű, pillanatnyi igényeiket.

A mikro-momentumok szempontjából tehát három alapvető elvnek kell a márkáknak vagy szolgáltatásoknak megfelelni:

 • Légy jelen!
 • Légy hasznos!
 • Légy gyors!

Larry Kim, a WordStream alapítója a State of PPC in 2015 című prezentációjában többek között 2 dologra hívta fel a figyelmünket, egyrészről a kattintási árak folyamatosan emelkednek iparágtól függetlenül, másrészről a desktop keresések száma évről­évre csökkenő tendenciát mutat.

Minden, éppen folyamatban lévő változás a PPC világában, visszavezethető a mobil térnyerésére. Az alábbiakban, Bred Tiller a Search Engine Journal magazinban megjelent elemző cikke alapján feltárnám, hogy a mobil erősödés miként befolyásolhatja ilyen mértékben a kattintás alapú online hirdetéseket, illetve az olyan technológia gigászok, mint a Google és a Facebook milyen szerepet játszanak mind ebben.

A mobil éve most és mindörökké

2009 óta minden évben kijelentették a digitális térben, hogy ez most a mobil éve lesz. Ha kicsit jobban megvizsgáljuk, akkor észrevehetjük, hogy az iPhone megjelenése óta jöttek divatba ezek a kijelentések, de mindig egy kicsit más kontextusban, legyen szó az egyre sokrétűbb mobil eszközökről, a mobilra optimalizált felületekről vagy a mobil hirdetések térnyeréséről.

Magam is tettem hasonló kijelentéseket, először 2014 novemberében, a “Ha nem vagy mobilbarát, meghalsz” című Klikkmániás cikkemben vizsgáltam a nemzetközi trendeket, melyek akkor már kristálytisztán egy irányba mutattak. 2015-­ben kiderült, hogy a mobil nem csak fontos, de hamar domináns tényezővé is vált.

A mobil uralta PPC hirdetések - ThinkMobile

Májusban a Google megerősítette, hogy a mobil keresések száma meghaladta az asztali (desktop) kereséseket több, mint 10 országban, köztük az USA­-ban és Japánban is. Vagyis, ha nem kezdtük meg idejében a kampányaink mobilra optimalizálását, akkor néhány piacon már el is késtünk (szeretném kiemelni, hogy mindez már tavaly történt). Szerencsére azonban számos lehetőség állt a rendelkezésünkre azonnal, hogy gyorsan felzárkozzunk.

Februárban például a Google AdWords­ben megjelent a click to call bővítmény, melynek segítségével már átkattintás nélkül is azonnal kapcsolatba léphetnek velünk az érdeklődők. Majd érthetetlen okokból kifolyólag rengeteg piaci szereplőt sokként ért a Google bejelentése, miszerint a mobilbarát weboldal április 21-­től befolyásolja az organikus találatok rangsorolását, annak ellenére, hogy ennek már számos előjele volt és az összes SEO szakértő ezt várta.

Nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy a mobil 2016-­ban és még egy jó pár évig uralni fogja az online marketing világát is.

A hirdetés blokkolók kísértése

Míg a mobil marketing világban új lehetőségek tárháza nyílt meg a tavalyi évben, addig a desktop hirdetések globálisan egyre nagyobb problémába ütköztek a hirdetés blokkolók rohamos terjedése miatt. Az Adobe és a Pagefair közös jelentéséből kiderül, hogy világszerte már 200 millióan használnak különféle hirdetés blokkolókat, ami 41%­os növekedés 2014­-hez képest.

A mobil uralta PPC hirdetések - ThinkMobile

Sokan azt hihették, hogy a mobilokat nem fenyegeti ez a veszély, ekkor jött az Apple bejelentése az iOS 9­-től bevezetésre kerülő “content blocking” megoldásáról. Bár az iOS nem blokkolja automatikusan a hirdetéseket, de a fejlesztőknek lehetőséget teremt arra, hogy olyan alkalmazásokat fejlesszenek, melyek ­ ha a felhasználó is úgy akarja, ­a Safari böngészőt használva bizonyos tartalom típusokat igenis blokkolhatnak. Ezek a hirdetéseken kívül lehetnek cookie­k, képek, pop­up ablakok, automatán elinduló videós tartalmak, stb.

Azonban hiába kísértenek a hirdetés blokkolók, még nem kell rémeket látnunk, melyet visszaigazolt egy decemberben napvilágot látott publikáció is, miszerint a mobilról érkező látogatók mindössze 1­2%­-a használ hirdetés blokkolót. Mindenesetre látva a desktop­on eluralkodó trendet és figyelembe véve a tényt, hogy a mobilos felületeken még inkább zavarhatják a felhasználói élményt a különböző “nem kívánt” tartalmak, számolnunk kell a problémával.

További jó hír a hirdetőknek, hogy a “content blocking” megoldás csak a Safariban működőképes, az in-­app, vagyis alkalmazásokon belüli hirdetéseket nem befolyásolja, márpedig a Nielsen 2014­-es felmérése szerint a mobil felhasználók idejüknek a 89%-­át az alkalmazásokban töltik, nem pedig a weben böngésznek, mint ahogyan azt sokan feltételezik.

Ezen logika alapján pedig kijelenthetjük, hogy nincs még egy olyan cég jelenleg a piacon, ami akkora helyzeti előnyben lenne, mint a Facebook, a maga mobilos alkalmazásával.

A Google­/Facebook háború

2012 mindenképpen egy fontos év volt a Facebook életében, ekkor lépett ki ugyanis a tőzsdére, ami katasztrófálisan sikeredett, de ugyanerre az évre tehető a mobil hirdetési lehetőségek kiépítése, ami viszont hosszabb távon új alapokra helyezte a Facebook bevételi kilátásait.

A Google jóval stabilabb alapokra építhette fel a mobil hirdetési stratégiáját, de 2015­-ben azt is bebizonyították, hogy nem szégyen, ha néha ők is követő módba kapcsolnak, amennyiben a szükség úgy hozza:

 • Az AdWords­ben elérhetővé tették a Customer Match célzási lehetőséget, melynek segítségével feltölthetjük az email címlistánkat, melyet megcélozhatunk hirdetésekkel. Ez már egy jó ideje elérhető funkció volt a Facebookon.
 • Majd bevezették itt is a Similar Audience­t, amivel a feltöltött listához, karakterisztikájában hasonló felhasználói listát képezhetünk, amit szintén megcélozhatunk. Ez szintén ismert volt már a Facebook hirdetések terén.
 • Ami viszont csak a Google­nek van ­egyelőre,­ az az AdMob és az ehhez tartozó mobil alkalmazásokon belüli hirdetési hálózat. Erre fejlesztve bevezették a Trial-­run ads formátumot, mellyel a konkrét hirdetésen belül egy 60 másodperces demót mutathatunk be a hirdetett alkalmazásról. (béta)
 • Szintén decemberben az előbbivel egy időben kerültek bemutatásra az interaktív alkalmazáson belüli (in-­app) hirdetési megjelenések, melyek természetesen HTML5 alapokra épülnek. (béta)
 • Közben természetesen a Facebook sem maradt le és októberben végre megnyitotta a kapuit az Instagram hirdetések felé, melynek jobban örült a szakma, mint amennyire a rendszer felhasználói. Tény ugyanakkor, hogy az egyelőre minimális reklámzajnak illetve a képes, videós, karusszeles hirdetési opcióknak köszönhetően, az egyik legjobb új médiás hirdetési lehetőség.
 • A Facebook oldalán említésre méltó még a detailed targeting és preferred audience bemtuatása. Ami pedig a háborút illeti, annyi már biztosan elmondható, hogy az egész piac előnyére válhat, csak győzzük követni az újabbnál újabb lehetőségeket.

Legyünk úttörők

Ne feledkezzünk el a már bevált módszerekről, hirdetési formátumokról sem, de azt javaslom, hogy ­ amennyiben lehetőségünk nyílik rá ­ minden béta tesztben vegyünk részt vagy a bevezetést követően legyünk early­ adopterek. Hogy miért? Mindenkinek ajánlom figyelmébe Andrew Chen elemzését a hirdetési formátumok amortizációjáról, ami magával vonja az állandó CTR, vagyis hatékonyság csökkenést, amit csak úgy kerülhetünk el az állandóan változó online marketing és mobil marketing világában, ha állandó úttörők maradunk.

Mobil applikációk százezrei várják a felhasználókat az alkalmazás áruházakban, mégis, nagyon kevés közülük az, melyet nem csak hogy milliók töltenek le, de aktívan használnak is. Egy, a Nielsen által kiadott év eleji összefoglaló összegyűjtötte a 10 legnépszerűbb okostelefon applikációt a 2015-ös évre vonatkozóan, a toplistát –a korábbi évekhez hasonlóan- tavaly is a Facebook és a Google uralta.

Az Egyesült Államokban egyértelműen a Facebook elsődleges alkalmazása a legnépszerűbb mobil applikáció, összesen több, mint 126 millió aktív felhasználóval, de a külön alkamazásként működő Facebook Messenger sem maradt le sokkal: a maga közel 97 milliós aktív felhasználójával a harmadik helyre került. Ezzel együtt ez az alkalmazás az, amely a legnagyobb növekedést tudta felmutatni 2014-hez képest, a tavalyi évhez képest ugyanis 31%-al több aktív user használja azt.

Thinkmobile.hu - Top Okostelefon Alkalmazások 2015

A Google-t sem kell sajnálnunk ugyanakkor, a TOP10 alkalmazás közül ugyanis 5 a keresőóriás fejlesztése (Youtube, Google Search, Google Play, Google Maps és Gmail). Ezek közül a legsikeresebb a Youtube, amely a Facebook után a második legnépszerűbb applikáció Amerikában, közel 98 millió felhasználóval.

Bár az Apple csak a lista végén „kullog”, sok panaszra nincs oka azért. Egyrészt két alkalmazása is bekerült a legjobb 10 közé (Apple Music és a Maps szolgáltatása), másrészt mindkettő folyamatos emelkedést mutat. Arról nem is beszélve, hogy a Music streaming szolgáltatása csak az év közepén indult el, így csak fél éves teljesítményt tudtak az elemzők értékelni. Végül pedig ne feledkezzünk meg az Instagramról sem, amelyik –bár már Facebook tulajdon- mégis története miatt némileg kilóg a sorból. Neki a 8. hely jutott, 55 millió lelkes fotóssal.

Összességében elmondható tehát, hogy -ahogy sok más területen, így- az applikációk piacán is a legnagyobb szereplők (Facebook, Google és Apple) uralják a toplistákat. Ember legyen a talpán az a cég, aki képes lesz a jövőben versenyre szállni ezekkel az applikációkkal, bár, ahogy azt már számtalanszor láttuk, még ha így is lenne, hamar megvásárolná őket valamelyik a fenti cégóriások közül.

Forrás: The Nielsen Company

Már évek óta köztünk vannak az okostelefonok, amelyek alapvetően megváltoztatták a digitális marketinget. Az első smartphone 2000-ben került piacra (Symbian operációs rendszerrel), az iPhone, iPod Touch, iPad készülékekre kifejlesztett IOS operációs rendszer pedig 2007-ben látott napvilágot, és csaknem azonnal robbantotta a piacot. Az okostelefonok Magyarországon is tért hódítottak, 2011-ben például 40%-a volt a megvásárolt mobilkészülékeknek smartphone.

A mobilszektor térnyerése azóta is töretlen: 2015-ben a világ népességének 60%-a rendelkezett okostelefonnal, és ami talán még érdekesebb, ma már az összes keresés 38%-a telefonról indul.

Az okostelefont a Windows Mobile operációs rendszer honlapján így határozzák meg: „mintha a számítógéped lábakat növesztett volna”. Gyakorlatilag mind a smartphone, mind a tablet teljesértékű számítógép, és sok mobilkészülék tulajdonos számára csaknem minden funkció tekintetében kiváltja a ‘nagy gépeket’.

A felhasználók online tevékenysége egyre inkább a mobil felé mozdul el. Az okostelefont teljesen másképp használják a vásárlók, mint a desktopot: ma már nem “felmennek az internetre”, hanem folyamatosan ott élnek, és – dióhéjban összefoglalva – azonnali, direkt válaszokat várnak a szolgáltatóktól.

A legfrissebb trendek szerint, amelyeket a Google tett közzé, az okostelefon felhasználók 69%-a a mobilján keres rá a termékekre, valamint az okostelefon-keresések 37%-a vezet lokális boltban történő vásárláshoz.

A 2015-ös évben egy fontos trendet diagnosztizált szintén a Google: a mobileszközökön zajló forgalom tíz országban meghaladta a számítógépes forgalmat. A csak mobilra készült, teljesen “desktopmentes” weboldalak ettől az évtől már elfogadhatónak minősülnek a keresőóriás számára.

Ki merné ezek után a mobilra történő fejlesztést és a mobil reklámot mellékesnek tekinteni?

Tudjuk tehát a fentiekből, hogy ezeknek az éveknek a varázsigéje a mobil. Hogy hogyan használjuk a leghatékonyabban, és hogyan fordítsuk az előnyeit és lehetőségeit a hasznunkra – ebben szeretnénk segíteni.

Elindítottunk egy online magazint, ahol megosztjuk a legfrissebb híreket, legfigyelemreméltóbb elemzéseket a szcénából.

Azt szeretnénk, ha a thinkmobile.hu olvasói a szakemberekkel egy vonalban értesülhessenek az igazán lényeges információkról, és a jövő egyik nagy trendjét egészében átláthassák, akár ügyfél, ügynökség vagy érdeklődői részről.

Klikkmánia – egyben ThinkMobile – szakértői csapatának segítségével útmutatót nyújtunk az alábbi témákban, melyek úgy érezzük, lefedik ezt a területet:

Nyitólap / Hírek / Top 10 okostelefon trend 2017-ből, amire érdemes odafigyelni

Top 10 okostelefon trend 2017-ből, amire érdemes odafigyelni

Több elemző, illetve az okostelefonok világában jártas ember szerint 2017 lehet az okostelefon gyártás legjobb éve, hiszen temérdek fejlesztés erre az évre érett be igazán. Ezeket az innovatív gondolatokat korábban csak “parasztvakításnak” hihettük, azonban mostanra tényleg kiforrtak.

Vágjunk is bele a listázásba:

Új dizájn

Az Apple 2017-re valami nagy dobásra készül, főleg, ami a dizájnt illeti. Több forrás szerint visszatér a teljesen üveg borítás – mint amit anno az iPhone 4 és 4s szériánál láthattunk – illetve egyes források szerint akár egy teljesen piros telefont is láthatunk jövőre. A Samsung pedig, követve az Apple-t megszünteti a jack aljzatot a készülékeiben. Ezen kívül a híres, hírhedt középső gomb is megszűnhet.

A másik nagy dizájn forradalom a moduláris telefonok elterjedésével következhet be, ezek előfutárai voltak idén az LG G5, illetve a Lenovo által készített, azonban Motorola brandhez tartozó Moto Z. A készülékek lényege, hogy az alkatrészei cserélhetők, így különböző funkciókat hozzá tudunk adni. Ilyen például egy fényképező modul, amelynek segítségével sokkal jobb képeket tudunk csinálni.

Rebesgetik továbbá egy hajlítható képernyővel rendelkező telefon jövetelét is, amelyet egyébként a Lenovo gyártana.

Gyorsabb rendszer chipek

A chipek várható fejlődése logikus, hiszen ahogyan a technológia fejlődik, úgy fejlődnek a rendszerchipek is, hogy a lehető legjobban kiszolgálják használójukat, vagyis minket. 2017-re jósolják a Helio X30 megjelenését, mely az első tíz magos processzor lesz, illetve természetesen a Qualcomm háza táján is várható nagymértékű fejlődés.

Virtuális Valóság elterjedése

2016-ban hatalmasat fejlődött a Virtuális Valóság, hiszen több olyan eszköz jelent meg, melynek segítségével magunk mögött tudjuk hagyni a “való világ” szürkeségét. 2017-re pedig több olyan okostelefon megjelenése várható, amely támogatni fogja a VV-t, így egyre több emberhez juthat el ez az innováció is. A Google is 2017-re datálta a Daydream megjelenését, melynek segítségével kedvenc filmjeinket akár már a virtuális térben is élvezhetjük, sőt akár egy virtuális moziba is benézhetünk.

Egy nő fején VR Headsettel

Nagyobb LTE sebesség

A Samsung Galaxy S7, illetve az iPhone 7 is már akár 600 Mbps (megabit per szekundum) letöltési sebességre képesek az LTE hálózaton. A jövő évre ígért modemek, mint például a Qualcomm X16 akár 1 Gbps (gigabit per szekundum) letöltési sebességre is képesek lesznek.

USB-C elterjedése

Az elavult micro-USB 2.0 bemenetet felváltja az USB-C, mely gyorsabb töltést és adatátvitelt tesz majd lehetővé Androidos készülékeken. Az új szabvány segítségével akár külső monitort, merevlemezt, illetve akár fejhallgatót is lehet csatlakoztatni a telefonhoz, vagy más kompatibilis készülékhez.

Vezeték nélküli audió átvitel

Ahogy egyre több készülékből kerül ki jack aljzat, úgy logikus, hogy el fog terjedni a vezeték nélküli hang átvitel is. Ez dizájn szempontból remek lehetőség, hiszen egyre vékonyabb készülékek jöhetnek ki, azonban a vezeték nélküli fej- és fülhallgatók ára egyelőre még viszonylag magas.

Gyorsabb töltés

Ahogy már fentebb említettük, a töltés sebessége is nőni fog hála a USB Type C szabványnak. Ezen kívül a Qualcomm 4-es töltési szabvány is jövőre fog megjelenni, ennek segítségével pedig eddig sosem látott sebességgel tölthetjük fel készülékeinket.

Okostelefon evolúció

A legjobb példa az okostelefonok fejlősdésére talán a Lenovo készüléke, a Phab 2 Pro, amely a kiterjesztett valóságot hozta el kézzel fogható formában. Azért különleges ez a készülék, mert speciális kamera rendszerének segítségével valóban ki tudja terjeszteni az általunk kamerán keresztül látott valóságot. Csak reménykedni tudunk, hogy további ilyen merész megoldásokat láthatunk a jövőben a telefon gyártás területén. A másik érdekesség az új készülékek “tanulékonysága”. Ennek a tulajdonságnak hála a telefonok képesek lesznek megfigyelni milyen mintákat követünk használat közben, így meg tudják majd jósolni, hogy milyen időszakban mekkora energiát használjanak. Ezt leginkább az üzemidő fogja megérezni, szerencsére pozitív irányban.

Bluetooth 5

Hamarosan sokkal több készülék fogja megkapni a legújabb Bluetooth 5 szabványt, amely sokkalta gyorsabb adat átvitelt tesz lehetővé, mint elődje a 4.2, valamint nagyobb lesz a hatósugara is. Akadályok nélkül akár 400 méteres távolságból is képesek lesznek készülékeink kommunikálni, ha pedig bármi akadályozza a jelet, akkor is a ma még elképesztő 120 méterről mehet a kommunikáció. Ennek segítségével képesek leszünk akár a járműveinket is a messzeségből kinyitni, irányítani.

Tárhely forradalom

Egy kis plusz tárhely sosem árt, hiszen szeretjük a készülékeinket, mint multimédiás eszközt használni, valamint az egyre nagyobb ütemben fejlődő fényképezőgépek is brutális mennyiségű adattal terhelik meg tárhelyeinket. Jelenleg a legnagyobb belső memória 256 GB, míg SD kártya tekintetében a 512 GB számít a plafonnak. Jövőre a SanDisk egy 1 TB-s (terrabájtos) SD kártya piacradobását tervezi.

Forrás: PCWorld

ThinkMobile

ThinkMobile
Egy olyan online magazin vagyunk, ahol egy helyen megtalálható minden a mobil marketing kommunikációval kapcsolatban, legyen szó mobil hirdetésekről, keresőoptimalizálásról, a legújabb mobilbarát weboldal és applikáció fejlesztési trendekről, analitikáról, ux-ről, videós tartalmakról vagy a jogi szabályozásról.

Ezt olvastad?

Tim Cook beszél Siri-ről

Sirinek fejlődnie kell

Néhány héttel ezelőtt már írtunk arról, hogy vajon helytáll-e a Siri a Google asszistensével szemben. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.